Vara se apropie cu paşi repezi şi multe dintre noi abia aşteptăm să  stăm la soare şi să obţinem un bronz perfect. Dar chiar dacă reuşeşti să obţii un bronz strălucitor, pielea ta este în siguranţă? Sau expunerea la soare este întotdeauna dăunătoare? Cosmetologa Lia Inculeț ne-a explicat care este adevărul despre soare și ce ar trebui să facem pentru a evita arsurile. 

„Nu cred că mai este nevoie să explic cât este de nociv soarele şi că ideea că „părinţii noştri nu au avut probleme deşi s-au bronzat mereu și noi de ce să nu facem asta” este ridicolă pentru că în ultimii ani soarele este tot mai activ şi aşa va fi şi în următorii ani din cauza că exploziile solare sunt frecvente, explozii care trimit în spaţiu radiaţii tot mai puternice.

Stratul de ozon al pământului este tot mai subţire, iar acest strat este bariera naturală împotrivă radiaţiilor.

Ideea de a te bronza dimineaţa sau seara când radiaţiile sunt mai slabe este eronată!

Indiferent de cantitatea de radiaţii pe care o primeşte pielea, bronzul obţinut seara sau dimineaţa este, la fel, O REACŢIE DE APĂRARE în condiţii de iritare majoră. Bronz frumos şi sănătos este un nonsens.

Sau ne bronzăm sau ne protejăm de soare pentru că ambele variante nu sunt posibile!

Rămâne o singură întrebare cu adevărat importantă: Ce se întâmplă cu vitamina D?
După cum probabil ştiţi, lumina solară este sursa principală a organismului de vitamina D, iar o carenţă de vitamină D este o problemă majoră de sănătate. S-a scris foarte mult pe acest subiect şi o să vă spun doar concluziile testelor: nu au existat persoane care să folosească SPF şi să aibă carenţă de vitamină D pentru că nu există niciun factor de protecţie care să protejeze 100% din radiaţiile solare.

Aceşti factori de protecţie protejează în felul următor, procente(aproximative) din razele UVB:

SPF 8 – 88%
SPF 15 – 93%
SPF 30 – 97%
SPF 50 – 98%
SPF 70 – 98%

Chiar şi în proporţie de 2%, razele UVB sunt suficiente pentru a sintetiza vitamina D. Bineînţeles că cea mai sigură metodă de a avea suficientă vitamină D în organism este un supliment alimentar, există mai multe forme de acest tip: comprimate, picături, etc.

Nicio cremă antirid sau cremă pentru zone hiperpigmentate nu va îmbunătăţi aspectul pielii atâta timp cât nu va protejaţi de soare.” a explicat cosmetologa. 

Citește și: La ce ne ajută retinolul? Aplicăm sau nu ulei pe ten? Avem nevoie de ser? Ne răspunde cosmetologul Lia Inculeț

 

Distribuie articolul: