Toate ne dorim un ten curat și frumos și suntem gata să încercăm orice doar să avem rezultate. Cu siguranță te-ai simțit și tu măcar o dată rătăcită în produse și diferite informații și pur și simplu nu mai știi ce să crezi. Astăzi o luăm la întrebări pe cosmetologa Lia Inculeț și aflăm de la ea la ce este bun un ser, cum ne ajută retinolul și putem sau nu aplica ulei pe ten?

În ultimul mult timp tot mai mulți specialiști ne spun că din rutina noastră de îngrijire nu trebuie să lipsească un ser. La ce este bun acesta și cum să îl alegem corect?

„Ingredientele conținute de seruri sunt din cele mai diverse: retinoizi, vitamine, extracte de plante, acizi, diferiți antioxidanți etc. Efectele serurilor depind de aceste ingrediente și de concentrația lor – acesta este criteriul pe care ar trebui să vă bazați când achiziționați un produs de tip ser.

Un ser bine formulat poate fi un produs hidratant care conține o concentrație mai mare decât o cremă cu ingrediente benefice pielii, cum ar fi antioxidanți, retinoizi, ingrediente de hidratare, etc și este neapărat ambalat în recipiente mate.

În general se recomandă aplicarea serului seara, după ce ați aplicat crema hidratantă dacă serul conține o concentrație mare de silicon, însă ele pot fi aplicate și înainte de crema hidratantă, mai ales dacă sunt lichide.

Dacă doriți să aplicați un ser  ziua este necesar să îl aplicați înainte de protecția solară. Să nu uitați că unele ingrediente sunt sensibile la lumină și se recomandă să fie aplicate pe piele seara (de exemplu retinoizii).

Avantajele unui ser corect formulat sunt: textura uşoară de tip loțiune sau lichid, care îl face potrivit pentru toate tipurile de ten.”

Apa micelară este soluția preferată a femeilor când vine vorba de demachiere. Există și aici o mică dilemă: ne spălăm sau nu fața dacă ne-am demachiat cu apă micelară?

„Da, vă recomand să clătiți tenul după folosirea soluțiilor micelare, este un produs de curățare care are în compoziție agenți de curățare. Producătorii afirmă că nu este nevoie de spălare a acesteia, dar eu prefer să spăl produsele de curățare indiferent de textura lor pentru a putea aplica produse cosmetice pe tenul perfect curat.

Pentru că soluțiile micelare sunt produse de curățare care se spală de pe ten, iritanții care se regăsesc la sfârșitul listei de ingrediente sau listați dupa conservanți, sunt (de cele mai multe ori) problematici doar pentru tenul sensibil.”

Retinolul e un produs foarte celebru acum pe rețelele sociale. Spuneți-ne la ce ne ajută acesta?

„Molecula de vitamina A (întreaga moleculă) se numește Retinol. Substanțele derivate din vitamina A formează împreună cu retinolul o categorie de substanțe numite retinoizi.

Retinoizii sunt ingrediente care provoacă celulele să se nască sănătoase și promovează formarea fibrelor de colagen și repararea elastinei, acestea fiind unele dintre cele mai importante beneficii ale retinolului.

Toate formele de vitamina A au proprietăți antioxidante, aducând beneficii majore tenului prin acțiunea lor, în special în repararea semnelor de îmbătrânire prematură a pielii cauzate de factorii de mediu.

Retinolul îmbunătățesc aspectul ridurilor, ajută la ameliorarea eczemelor, petelor, acneei, celulitei, cicatricilor minore, îmbunătățesc aspectul porilor dilatați și a pielii în general și pot vindeca afecțiunile cutanate.”

Ce sfat le-ai da persoanelor care se luptă cu acneea severă. Care este un prim pas pe care trebuie să îl facă

În ultimii ani cele mai multe persoane care au apelat la serviciile mele au fost anume persoanele care suferă de acnee.

Recomand ca în primul rând să consulte medicul specialist dermatolog pentru a urma un șir de analize pentru identificarea cauzei acneei. Medicul va prescrie tratamentul necesar pentru a trata puseul activ, iar mai apoi la cabinetul cosmetologic vom trata complicațiile postacnee.

Sunt uleiurile bune pentru îngrijirea tenului sau totuși acestea ne blochează porii?

Unii producători folosesc uleiurile esențiale în compoziția produselor cosmetice pe post de tratamente ale diverselor afecțiuni cutanate. Indiferent de scopul dat ingredientului de către producător, uleiurile esențiale pot fi iritante și pot sensibiliza pielea.

Deși uleiurile esențiale au un miros minunat, tot ele au în compoziția lor ingrediente cu efecte dovedite (cum ar fi ingrediente antibacteriene, antifungice, anti inflamatoare, etc) care ar putea fi de ajutor în anumite cazuri pentru tratamente ale afecțiunilor cutanate, dar din păcate, de cele mai multe ori aceste ingrediente sunt mult prea iritante pentru piele la concentrațiile necesare pentru a fi mai eficiente decât alternativele sintetice de pe piață.

Eu totuși nu recomand aplicarea uleiului pe un ten combinat predispus la imperfecțiuni, riscul de a bloca porii este foarte mare, indiferent de tipul uleiului”, ne spune Lia. 

Distribuie articolul: