Ce este transpirația? Este un proces fiziologic care permite termoreglarea organismului și se manifestă printr-o secreție a glandelor sudoripare. Aceasta permite adaptarea organismului la temperaturi ridicate prin pierderea unei cantități de căldură. În acest articol vei afla care pot fi cauzele transpirației. 

Conform brightside, transpirația ajută la echilibrarea temperaturii corpului și este definită ca „eliberarea unui fluid pe bază de sare din glandele sudoripare”. Ea poate fi cauzată de starea ta emoțională, de o afecțiune medicală gravă sau chiar de menopauză și sarcină. 

Iată o listă cu diferite tipuri de transpirație și totodată vei afla cauzele apariției acesteia:

Transpirație sărată

La fel ca lacrimile, este normal ca transpirația să fie sărată. Cu toate acestea, dacă este neobișnuit de sărat până la punctul în care îți ard ochii și te simți inconfortabil, atunci acesta este un semn că e posibil să ai lipsă de sodiu în organism. Un ingredient foarte important pentru un organism sănătos este hidratarea, astfel, s-ar putea să fii deshidratat dacă lipsește sodiul din organismul tău. Dacă bei mai multe băuturi energizante, acestea, la fel vor preveni transpirația super sărată.

Transpirație ușoară și rară

Corpul fiecăruia este diferit – unii oameni transpiră mai mult, alții mai puțin și este ceva natural. Cu toate acestea, ca și în alte multe cazuri, prea mult sau prea puțin din ceva nu este în mod normal un semn mereu bun. Dacă abia transpiri într-o zi fierbinte de vară sau în timp ce mergi pe bicicletă, asta înseamnă că glandele sudoripare nu funcționează bine. Aceasta este o afecțiune gravă numită „anhidroză” și poate afecta întregul organism. Aceasta duce la supraîncălzire, epuizare termică și insolație, toate aceste simptome sunt periculoase și pot pune viața în pericol.

Transpirație excesivă

Unii oameni pot transpira în exces, iar această afecțiune trece de obicei neobservată sau este adesea ignorată. Transpirația excesivă se numește „hiperhidroză” și poate apărea chiar și pe vreme rece, fără niciun motiv prea mare. De obicei, acest lucru li se întâmplă și femeilor în timpul menopauzei. Uneori, această transpirație poate fi periculoasă. Dacă transpiri, ai pierdere în greutate, transpiri foarte des în timpul somnului sau simți presiune în piept în timp ce transpiri, atunci este timpul să suni la medic. 

Transpirație mirositoare

Dacă crezi că transpirația în sine este mereu urât mirositoare, păi o să rămâi surprinsă. De fapt, transpirația nu are niciun miros. Dar atunci când bacteriile din pielea ta se amestecă cu transpirația, provoacă un miros neplăcut, iar acesta este mai mult un rezultat al stresului. Există două tipuri de transpirație care provin de la glande diferite: unul este de obicei inodor, de la glandele ecrine la supraîncălzire, iar celălalt este cel mai puțin plăcut mirositoare de la glandele apocrine. Spală eficient zonele în care transpiri și reține că mâncarea pe care o mănânci, mediul înconjurător și toate medicamentele pe care le consumi îți afectează mirosul corporal.

Transpirația la gravide

În timpul sarcinii, femeile au tendința de a transpira mai mult decât de obicei și ocazional este unul dintre primele simptome ale sarcinii. Corpul își schimbă mirosul atunci când ești însărcinată sau chiar înainte de a realiza că ești pe cale să porți un copil. Știința din spatele acestui fenomen este că aprovizionarea cu sânge a corpului crește din cauza noii nevoi de a transporta mai mult oxigen și nutriție către copil. Să bei multă apă, să faci duș în fiecare zi, să porți haine largi și să stai departe de alimente picante, toate sunt soluții pentru a transpira mai puțin.

Ce fel de transpirație produce corpul tău?

Distribuie articolul: