Dacă astăzi vinul roșu îl găsim în orice supermarket, în trecut acesta era considerat drept una dintre băuturile la care aveau acces doar cei ce aparțineau unei clase sociale înalte. Vremurile au trecut, iar acum fiecare se poate delecta din savoare și gustul acestei băuturi. Vezi mai jos câteva lucruri incredibile despre vinul roșu. 

Consumul moderat de vin roșu este sănătos

Deși nu este recomandat consumul repetat și în cantități mari, consumul moderat de vin roșu este chiar indicat. Specialiștii ne spun că antioxidanții pe care acesta îi conține pot duce la evitarea problemelor de sănătate precum: bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

Resveratrolul este antioxidantul cel mai puternic al vinului, și efectele benefice ale acestuia sunt următoarele:

 • protecția vaselor de sânge;
 • reducerea colesterolului rău;
 • prevenirea formării cheagurilor de sânge;
 • reducerea inflamațiilor.

Desigur că întotdeauna trebuie să vă asigurați că nu aveți deja aceste probleme și că nu sunteți sub un tratament medicamentos care ar contraindica consumul de alcool. Altfel, oricând puteți gusta un pahar de vin roșu, pentru a savura gustul său parfumat.

Vinul roșu conține tanin

Taninul este un compus cu multe proprietăți benefice pentru sănătate, pe care îl putem întâlni și în ciocolată sau ceai verde. Rolul său benefic principal este acela de a inhiba depunerea de colesterol în vasele de sânge, fiind astfel un bun cardioprotector.

De asemenea, alte beneficii constau în următoarele proprietăți pe care acesta le are:

 • Astringente;
 • Antiinflamatoare;
 • Antioxidante;
 • Antibacteriene;
 • Hemostatice;
 • Antidiareice;
 • Antiulceroase.

Vinul roșu din producție recentă este mai sănătos

Deși cunoscătorii și consumatorii de vin preferă vinurile vechi, iar somelierii întotdeauna vă vor recomanda vinurile premium din producții vechi, pentru povestea lor, gustul și parfumul incontestabile, iată că vinurile noi sunt mult mai sănătoase. Nivelul de tanin este foarte crescut, iar toate proprietățile sale sunt active în primii ani de la producere, în timp ce odată cu timpul acestea tind să își piardă efectele benefice.

Vinul roșu conține sulfiți?

În plus, vinul roșu este sortimentul care conține cea mai slabă cantitate de sulfiți, ceea ce reprezintă încă un plus în detrimentul celorlalte sortimente de vin. Deși nu ne gândim adesea la acest aspect, el ar trebui luat în calcul deoarece de exemplu, vinurile albe care conțin o cantitate mai mare de sulfiți, dispun practic de o cantitate mai mare de compuși chimici care conduc la degradarea mai rapidă a vinului. Astfel și proprietățile benefice ale vinului sunt deteriorate.

Vin alb din struguri roșii?

Culoarea vinului este dată de coaja strugurilor, iar intensitatea în funcție de sortimentul ales. Astfel, este interesant faptul că din struguri roșii se poate produce vinul alb. Procedeul pentru realizarea vinului alb constă în îndepărtarea cojilor de pe broboanele de struguri, la sfârșit obținându-se vin de culoare albă. Dacă aveți acasă o vie fabuloasă, încercați procedeul și vă veți convinge.

Sursa: Kudika.ro

Distribuie articolul: