45% dintre cei care nu pot să obţină o sarcină văd stresul drept responsabil pentru acest lucru, iar 21% cred că motivul pentru care nu au încă un copil este pentru că „nu vrea Dumnezeu”. Sunt rezultatele primului studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România, lansat săptămâna aceasta de Asociaţia pentru Reproducere Umană. Medicii au explicat ce e mit, ce e realitate.

Stresul este, într-adevăr, periculos pentru organism. Îţi slăbeşte imunitatea, îţi dă peste cap digestia, afectează inima, ficatul, sistemul nervos, duce la căderea părului, la îngrăşare etc. Mulţi consideră că el e responsabil şi pentru faptul că nu pot avea copii.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, îi linişteşte, susţinând că este doar un mit.

„Stresul poate fi o cauză pentru care nu obţinem sarcină într-o perioadă scurtă, de câteva luni. Dar nu este un motiv de infertilitate absolut. Nu putem să spunem că un cuplu se chinuie de ani de zile să aibă copil şi nu reuşeşte din cauza stresului. Atât timp cât ai contact neprotejat regulat mai mult de un an şi nu apare sarcina, cu siguranţă există o patologie în spate. Astfel, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la un medic specialist în infertilitate, pentru a avea un diagnostic corect şi complet, pe baza căruia să se prescrie un tratament. Nu la ginecolog, aşa cum fac 91% dintre cei care vor să rezolve o problemă de infertilitate”, spune doctorul pentru sursa citată. Dintre cei care au apelat la tratament de specialitate, 60% au obţinut o sarcină în mai puţin de 2 ani de la iniţierea tratamentului, arată acelaşi studiu iniţiat de Asociaţia pentru Reproducere Umană.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Singurul efect pe care îl are stresul e legat de scăderea imunităţii. „Sistemul imunitar joacă un rol important asupra fertilităţii şi, în acelaşi timp, asupra parcursului sarcinii. O femeie gravidă, care are un sistem imunitar scăzut, e mult mai expusă la bacterii şi infecţii. S-a demonstrat că, atunci când avem un sistem imunitar scăzut, e afectat procesul de implantare a embrionului în uter. Din acest punct de vedere, stresul contează, dar pe o perioadă scurtă”, explică dr. Andreas Vythoulkas.

Contează şi stilul de viaţă

Specialistul recomandă cuplului care îşi doreşte un copil să aibă grijă la stilul de viaţă în general, pentru a avea un organism sănătos şi o imunitate puternică.

„Nu poţi să-ţi doreşti mult un copil şi să fumezi două pachete de ţigări pe zi. În primul rând opreşti fumatul, apoi îţi revizuieşti alimentaţia, renunţi la prăjeli, grăsimi, fast-food… Contează enorm, deoarece alimentaţia sănătoasă, sportul, odihna, întăresc imunitatea. Bărbatul trebuie să aibă şi el un stil de viaţă sănătos, imunitatea lui este în strânsă legătură cu mobilitatea, numărul şi calitatea spermatozoizilor”, mai spune specialistul.

Adevăratele cauze ale infertilităţii

Principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), la nivelul uterului (22%), endometrioza (17%), rezerva ovariană redusă (15%).

La bărbaţi, problemele la nivelul spermogramei conduc detaşat printre cauzele infertilităţii, cu un procent de 72%.

Distribuie articolul: