Peste 50 de femei lidere, din diverse raioane ale Republicii Moldova, s-au întâlnit online pentru #DemocracyTalks în scopul de a-și împărtăși experiențele în calitate de activiste din prima linie pe durata crizei. Despre Acestea  experiențele acestora privind combaterea efectelor imediate și pe termen lung ale pandemiei, află mai jos.

Această masă rotundă servește drept platformă pentru femeile lidere din diferite raioane ale Republicii Moldova pentru a-și prezenta strategiile, preocupările și experiențele-cheie, reamintind rolul critic al acestora drept activiste din prima linie. În același timp, sesiunea a oferit oportunitatea de a reînnoi angajamentul și sprijinul participantelor în atingerea egalității de gen și a abilitării femeilor la toate nivelurile dincolo de pandemia curentă.

„Focarul COVID-19 este o experiență foarte dificilă, în special, pentru primarii și primarele care sunt la primul lor mandat. Simțim nevoia unei sesiuni de dialog foarte clară și echilibrată cu autoritățile naționale pentru a putea face față tuturor provocărilor. În Comisia Situații Excepționale din localitatea noastră, șapte din nouă membri sunt femei. De asemenea, funcțiile de primară, asistentă socială și ofițeră de poliție sunt ocupate de femei, așa că suntem la putere. Cu toate acestea, vreau să menționez că bărbații nu ne-au lăsat să facem față tuturor provocărilor fără de sprijinul lor” – a împărtășit experiența localității sale Victoria Butuc-Guranda, fiind în primul său mandat de primară în satul Dănceni.

Agnesa Grecova, consilieră locală, comuna Moscovei din raionul Cahul a evidențiat un aspect cu care se confruntă multe mame în timpul pandemiei.

„Vulnerabile sunt mămicile ale căror copii au atins vârsta de 3 ani, pentru că nu mai beneficiază de indemnizația pentru îngrijirea copilului, iar să se angajeze în câmpul muncii nu au posibilitate deoarece grădinițele nu funcționează și oferte de muncă nu există în această perioadă. Multe dintre ele își cresc copiii singure și nu dispun de alte surse de finanțare”, zice ea.

„La nivel global, observăm că femeile își asumă responsabilități de conducere și iau decizii foarte dificile în gestionarea pandemiei de COVID-19 și impactului acesteia. De asemenea, vedem în Republica Moldova că femeile care dețin roluri de conducere și se află în fruntea luării deciziilor importante în contextul răspunsului național la COVID-19 se adresează și nevoilor femeilor și fetelor. De cele mai multe ori, putem observa că factorii de decizie privesc femeile doar ca pe un grup vulnerabil, fără să le ofere șansa de a face parte din procesele decizionale și dezbateri. Este important să participe mai multe femei și să contribuie la luarea deciziilor privind guvernanța, responsabilitatea și alocarea resurselor în abordarea pandemiei COVID-19, precum și să asigurăm că vocile și nevoile femeilor vulnerabile sunt luate în considerare în toate intervențiile pe parcursul pandemiei” – a menționat Peterson Magoola, reprezentant interimar de țară UN Women Moldova, apreciind eforturile femeilor care se implică în procesul de luare a deciziilor la nivel local.

În rezultatul acestei mese rotunde va fi elaborată o culegere a experiențelor și provocărilor cu care se confruntă la nivel local liderele femei.