Cu toții știm că astăzi suntem într-un pericol. Atât noi adulții, cât și copiii. Simptomele COVID-19 în cazul copiilor variază, în primul rând în funcţie de vârstă, însă există trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinţi, spune medicul pediatru Mihai Craiu. El a explicat, ­într-un interviu, ce trebuie să facă părinţii în cazul în care observă la copiii lor primele simptome ale bolii.

Mihai Craiu, medic primar a explicat că nu există un tipar al manifestării bolii COVID la copii, însă majoritatea, indiferent de vârstă, au febră.

Cum debutează boala?

Foto: totuldespremame.ro

Simptomele sunt variabile, în primul rând în funcţie de vârstă. Sunt copii care au doar manifestări digestive, fără pneumonie. La Primiri Urgenţe ajung copii cu diaree sau cu simptome ca la orice fel de răceală.

Manifestările digestive sunt specifice copiilor mici, de grădiniţă. Cei mai mulţi copii, indiferent de vârstă, au însă febră, ­restul manifestărilor nu sunt tipice.

Foto: copilul.ro

Un copil cu COVID poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la comă, existând astfel de situaţii la sugari.

Spre deosebire de adulţi, în cazul copiilor răspunsul organismului la agresiunea virală este mai general – pare că suferă şi burta, şi pielea, şi cavitatea orală. Este importantă orice fel de schimbare pe care părinţii o observă la copil – nu se mai joacă sau nu mai stă pe calculator. Majoritatea copiilor au însă febră.

Trei repere majore

Foto: telegraph.md

  1. Primul şi cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Dacă copilul primeşte un medicament pentru febră la care organismul copilului reacţiona în mod obişnuit, iar acum nu se întâmplă asta, atunci părinţii trebuie să meargă cu copilul la spital, în cea de-a doua zi.
  2. Al doilea semn este frecvenţa respiratorie – atunci când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a căilor respiratorii.
  3. Al treilea semn – deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urinează.

Aceste trei semne ar trebui să îi determine pe părinţi să meargă cu copilul la spital.

Sursa: click.ro

Distribuie articolul: