Pe lângă muncă, dedicație și pasiune, într-o afacere trebuie să pui și foarte mult suflet, ingrediente fără de care orice activitate nu își are rostul. Despre asta povestește Elena Ceban, profesoara care a renunțat la job pentru a-și urma visul: cel de a demara propria activitate în domeniul handmade.

M-am născut în satul Obreja Veche, raionul Fălești, acum locuiesc în Municipiul Chișinău. Am absolvit facultatea de Litere a Universității „Alecu Russo” din Bălți. După studii, am lucrat 8 ani în calitate de profesoară de limba și literatura română, apoi când nu mă simțeam împlinită sufletește, de vreme ce o carieră pedagogică nu a fost niciodată un vis pentru mine, am renunțat pentru a mă dedica creației”, a spus Elena.

A simțit nevoia unei schimbări, așa că s-a apucat de confecționat jucării. Fără nicio idee cu ce se „mănâncă” domeniul handmade și iscusință în crearea lucrului manual, dar cu o dorință enormă, a pornit la drum.

Am început să caut, sau mai bine zis, să mă caut. Îmi doream să fac ceva ce mi-ar plăcea, dar să fie util și pentru alți oameni. „M-am întors în copilărie” și mi-am amintit că eram fascinată de revistele de modă ale mămicii mele. Ore în șir aș fi putut să le răsfoiesc și să admir multitudinea de forme și culori. Am hotărât să cumpăr o mașină de cusut, din toate economiile ce le aveam (aici îi sunt recunoscătoare soțului meu pentru susținere) pentru a-mi coase haine, dar idee nu avem cum se face. Abia de puteam coase un nasture. Așa a început aventura, după multe încercări și căutări am ajuns la jucării. Foarte simple și stângace la început, dar primeam o plăcere enormă de la proces”, a mai adăugat meșterița handmade

În atelierul său improvizat, se aud pe fundal ritmurile unor melodii care te îmbie la o relaxare continuă. Elena susține că munca îi aduce plăcere și poate petrece ore în șir confecționând ceva. Totul este organizat, fiecare obiect are locul lui, iar tot ce mai contează în aceste momente pentru meșterița handmade, este liniștea interioară.

Acum creez trei tipuri de păpuși cu o complexitate diferită, jucării iepurași, ocazional mai fac și pernuțe decorative personalizate. De fiecare dată când încep să creez o păpușă simt un fel de magie. Îmi place foarte mult ceea ce fac și cred că se vede asta în ochii creațiilor mele. Mereu mă strădui să fiu într-o stare de spirit bună, ascult muzică clasică în timp ce lucrez sau podcasturi motivaționale, totul ca lucrurile ce ies din mâinile mele să poarte energie pozitivă”, povestește Elena.

A învăţat să fie atentă la orice detaliu și că, calitatea este mai presus de toate. În fiecare creație „pune” câte o bucățică din sufletul ei, iar rezultatul final bucură ochii. Din diferite stofe și materiale i-au naștere păpuşi, jucării, dar și alte jucării create cu multă pasiune, care devin obiecte preferate de către cei mici.

Păpușile sunt realizate integral din stofă. Pentru corp folosesc in sau bumbac și umplutură antialergenică, iar pentru hăinuțe utilizez stofă de calitate și dantelă. Creațiile sunt potrivite pentru copii, ca obiect de joacă, dar și pentru maturii iubitori de frumos. În special pentru fetițe, sunt ecologice și hipoalergenice, pe lângă asta design-ul deosebit, hăinuțele și accesoriile le formează, încă din copilărie, gustul estetic. Prin joacă, cu aceste jucării handmade micuților li se dezvoltă sentimentele de empatie, grijă, dragoste. Au stil și promovează cultura, mai ales că lucrez acum la o colecție de păpuși-personaje literare”, a mai spus Elena.

Elena povestește că și-ar dori să facă o afacere din handmade. Chiar dacă este dificil, nimic nu se compară cu emoțiile pe care le primește atunci când se află în lumea sa, alături de materialele necesare pentru creație.

 Încă nu știu secretul, dar muncesc continuu la formarea și dezvoltarea brandului. Lucrez asupra mea ca să am un orar stabil de muncă, dar nu prea îmi reușește. Sunt zile când stau la masa de lucru de dimineață până la ora 2-3 noaptea, dar sunt și zile când nici nu pun mâna pe ac și ață. Principial, nu lucrez duminicile și de sărbătorile religioase”, susține meșterița handmade.