Conform publicației online El español cu doar o lună înainte ca Virginia Feito (Madrid, 1988) să publice La Señora Juan March (în română: Doamna Juan March) în Spania, a fost anunțată lansarea versiunii spaniole a romanului de debut a Elenei Armas (Madrid, 1990) în Statele Unite: Din Spania, cu dragoste. Singurele lucruri care le unesc pe cele două ar fi că ambele sunt femei, scriitoare și, în plus, nou-venite în special genului epic, roman. Ceea ce este important este locul de origine al autoarelor și faptul că au cucerit piața americană.

Azi vorbim despre romanul Din Spania, cu dragoste, pe care a scris-o Elena Armas (inginer chimist de pregătire) și a devenit una dintre cele mai bine vândute cărți din The New York Times. Numele a fost ales în urma unui sondaj pe rețelele de socializare unde alternativa propusă era: Să presupunem că mă iubești, care va servi în sfârșit drept slogan pe copertă.

După ce câțiva ani a recomandat romane de acest gen prin contul său de Instagram, a decis să le scrie chiar pe ale ei. Din Spania, cu dragoste a devenit primul roman spaniol care a câștigat premiul Goodreads Choice Award pentru cel mai bun debut. Platforma subsidiară a Amazon este o comunitate virtuală care permite utilizatorilor să se înregistreze și să selecteze cărți din catalog pe pagina personală. În prezent, are 40 de milioane de membri, un miliard de cărți înregistrate și 43 de milioane de recenzii.

O sensație pe TikTok

Romanul urmează să fie citit deja în peste douăzeci și cinci de țări, datorită traducerilor. În plus, s-a dovedit a fi o sensație pe TikTok, cu peste 100 de milioane de vizualizări. Rețeaua de socializare a momentului, folosită de milioane de tineri din generația Z din întreaga lume, a încorporat în mod spontan instrumentul BookTok, un nou trend care constă în recomandarea ocazională a cărților de către utilizatori, care propun provocări în video cu scopul de a viraliza existența unei cărți.

Despre ce e romanul? Catalina Martín, care lucrează la o firmă de consultanță de inginerie din New York, trebuie să se întoarcă în Spania pentru nunta surorii ei. Nu are de ales decât să-și aducă cu dânsa un coleg de muncă, care se dă drept partenerul tău. În plus, ea nu-l suportă. Aaron Blackford este înalt și chipeș, dar și iritant. Așa că, Catalina nu va trebui doar să mențină o minciună, ci și să-și ascundă exasperarea în fața familiei.

Succesul avut de carte în America, plus intriga, i-au determinat pe cei de la BCDF Pictures să obțină drepturile de ecranizare a romanului. Peter Hutchings va fi scenaristul comediei, va fi cel care se va ocupa de adaptarea lui pentru marele ecrane, în timp ce Claude Del Farra și Brian Keady vor fi producători. „Nu am nicio îndoială că vor face o treabă incredibilă, aducându-i la viață Aaron și Catalina”, a spus autoarea romanului, Elena Armas.

Dacă v-am intrigat, citiți romanul Din Spania, cu dragoste. Romanul poate fi cumpărat deja și în librăriile din Moldova.