Chiar dacă, pentru omul modern, religia este un subiect extrem de controversat are, în anumite privinţe, un aliat neaşteptat: ştiinţa. Unul din cele mai populare ritualuri religioase este rugăciunea. Rugăciunea este, fără îndoială, o experiență foarte personală care poate însemna ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Dar, ca o definiție generală, rugăciunea este o cerere, o mulțumire sau laudă adresată de credincioși divinității, sau o încercare personală de a intra în contact direct cu divinitatea, explică dr. în psihologie Aurelia Balan.

„Oamenii se roagă încă de când au început să contempleze asupra existenţei lor pe pământ, iar ştiinţa demonstrează că rugăciunea are efecte benefice asupra psihicului uman şi sănătăţii. În esenţă, rugăciunea pare să fie o tensiune a spiritului către substratul imaterial al lumii”, mai spune Aurelia Balan.

În general, ea constă într-o plângere, într-un strigăt de nelinişte, într-o cerere de ajutor. Uneori ea devine o contemplare senină a principiului imanent şi transcendent al tuturor lucrurilor. O putem defini, de asemenea, ca fiind o înălţare a sufletului către Dumnezeu, asemenea unui act de dragoste şi de adorare către cel care este izvorul minunii numită viaţă.

Rugăciunea reprezintă, de fapt, efortul omului de a intra în comuniune cu o fiinţă nevăzută, creatoare a tot ce există – înţelepciune supremă, forţă şi frumuseţe, Tată şi Mântuitor al fiecăruia dintre noi.

Departe de a fi o simplă recitare de formule, adevărata rugăciune este o stare mistică în care conştiinţa se absoarbe în Dumnezeu. Această stare nu este de natură intelectuală. Oamenii simpli îl simt pe Dumnezeu în mod tot atât de natural cum simt căldura soarelui sau parfumul unei flori. Dar Dumnezeu, care este atât de accesibil celui care ştie să iubească, rămâne ascuns celui care nu reuşeşte să-L înţeleagă. Gândirea şi cuvântul nu sunt suficiente atunci când e vorba de a-L descrie. Iată motivul pentru care rugăciunea îşi găseşte cea mai înaltă expresie într-un avânt al dragostei prin labirintul inteligenţei.

Rugăciunea este urmată întotdeauna de un rezultat, dacă ea este făcută în mod corect. „Niciun om nu s-a rugat vreodată fără a învăţa ceva”, scrie Emerson.

Iată deci, doar câteva din rezultatele benefice, demonstrate practic, ale rugăciunii

Rugăciunea îmbunătăţeşte controlul de sine

Studiile au demonstrat că stăpânirea de sine este precum un muşchi, iar „exerciţiul” rugăciunii antrenează autocontrolul. Oamenii de știință vorbesc despre „modelul de putere” al autocontrolului, care sugerează că resursele noastre cognitive, la fel ca și resursele noastre fizice, au o putere limitată. Cei mai mulți dintre noi am experimentat cu siguranță acest lucru. Până la sfârșitul unei zile lungi, de exemplu, uneori pur și simplu nu mai ai energia mentală pentru a alerga sau a face alegeri alimentare sănătoase.

Un studiu efectuat în Germania a constatat că rugăciunea poate contracara această oboseală mentală și poate stimula autocontrolul. Cei care s-au rugat scurt înainte de o sarcină dificilă din punct de vedere mental au reușit să finalizeze apoi și un test fără să prezinte o epuizare cognitivă. Cei care nu s-au rugat deloc înainte de sarcină nu s-au concentrat și nu au avut rezultate la fel de bune la test.

Cercetătorii de la Universitatea Queen au ajuns la concluzii similare. În timpul a patru experimente separate, participanții au exercitat mai mult autocontrol când le-au fost reamintite, subtil, diverse concepte religioase.

Ne face mai buni

Clay Routledge, (un doctor în psihologie de la Universitatea de Stat din North Dakota, Statele Unite, care a analizat rezultatele mai multor studii care demonstrează efectele benefice ale rugăciunii) demonstrează într-un studiu, în care subiecţii au fost supuşi unei experienţe neplăcute pentru a le creşte gradul de agresivitate, cum rugăciunea contribuie la echilibrarea anumitor emoții.

De exemplu, cei care au fost rugaţi să se roage pentru o persoană care i-a înfuriat, au fost mai puţin agresivi în reacţie decât cei care au fost rugaţi să se gândească la persoana care i-a scos din sărite. Cercetătorii au demonstrat că rugăciunea reduce stările agresive, făcându-i pe oameni mai calmi şi mai stăpâni pe propriile emoţii.

Rugăciunea consolidează relațiile

Rugăciunea poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra relațiilor noastre apropiate. Studiile au arătat că rugăciunea pentru un prieten sau partener de viață ne poate crește capacitatea de a ierta, dar și crește încrederea pe care o avem în relație. De asemenea, studiile arată că cei care se roagă constant pentru partenerii lor romantici au o tendință mai mică spre infidelitate.

În plus, un studiu a analizat modul în care oamenii se gândesc la sacrificiile pe care le-au făcut în relațiile lor. Acesta sunt adesea un bun indicator al satisfacției tale generale față de relația pe care o ai. Studiul a constatat că rugăciunea pentru cineva pe care îl consideri apropiat mărește gradul de satisfacție și dorința de a face fapte concrete pentru relație.

În cazul oamenilor care se roagă împreună, în cuplu sau alături de un prieten apropiat, sentimentul de încredere devine mai puternic, la fel şi legătura dintre aceştia. Această descoperire este foarte importantă mai ales pentru cuplurile care pot folosi rugăciunea ca metodă de terapie

Rugăciunea îmbunătățește capacitatea de a face față stresului

Persoanele care se roagă pentru alţii sunt mai puţin vulnerabile când vine vorba de efectele stresului asociat, de obicei, cu problemele financiare. Interesant a fost că rugăciunea s-a dovedit eficientă în reducerea stresului numai atunci când nu a fost centrată pe propria persoană, ci pe binele altui individ.

Rugăciunea centrată pe dorinţa de a obţine câştiguri materiale în folos propriu nu a dat rezultate în diminuarea nivelului de stres, ceea ce a dus la concluzia că pentru a obţine beneficii personale în urma rugăciunii, individul trebuie să-şi îndrepte gândul către fericirea şi bunăstarea altora.

Un studiu al Universității din Florida a descoperit că 96% dintre adulții în vârstă, în mod special, folosesc rugăciunea pentru a face față stresului. De fapt, se pare că rugăciunea este principalul „tratament” folosit de seniori pentru a se simți mai bine și a-și menține sănătatea generală. O treime dintre respondenți au raportat, de asemenea, folosirea altor strategii spirituale pentru a-și îmbunătăți sănătatea, inclusiv vizualizarea, muzica, terapia prin artă, vindecarea energetică, meditația și consilierea religioasă

Rugăciunea combate depresia

S-a dovedit că rugăciunea conduce la îmbunătățirea sentimentului general de bunăstăre. Acest lucru se datorează faptului că rugăciunea, meditația și alte practici spirituale pot crește nivelul de dopamină. Dopamina este un neurotransmițător eliberat atunci când simți plăcere și fericire. Dopamina îmbunătățește emoțiile pozitive, crește motivația și abilitățile cognitive. Nivelurile de dopamină sănătoase sunt, de asemenea, cunoscute pentru că previn depresia și anxietatea. Un alt studiu a investigat adulți cu risc crescut de depresie, pe baza istoricului familial. În mod obișnuit, riscul sporit de depresie este evidențiat în anumite regiuni ale cortexului cerebral.

Cercetările asupra creierului celor care au acordat o importanță deosebită religiei sau spiritualității au arătat un cortex semnificativ mai gros în exact aceleași regiuni care erau subțiate în cazul celor fără peocupări spirituale. Același studiu arată că oamenii care au inclus spiritualitatea în viața lor prezintă cu 90% mai puțin risc de a dezvolta o depresie majoră.

Și, desigur, rugăciunea sporește longevitatea

Cei care se roagă sau meditează în mod regulat s-au confruntat mai bine cu bolile și au trăit mai mult decât cei care nu au făcut-o. Aceste rezultate se datorează, probabil, unei combinații a tuturor celorlalte beneficii dovedite ale rugăciunii care măresc sănătatea mintală și fizică. Deci, chiar și în sec XXI, rugăciunea rămâne o tehnică cu efect dublu de funcționare a omului. Fiindcă doar prin intermediul rugăciunii, reușim în același timp să eliberăm, dar să și dobândim energie vitală!

Autor: Aurelia Balan, psihologă

Foto: Instagram/AureliaBalan


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA