Totul a început din pasiunea unei frumoase familii pentru educație și grija pentru copii. În 2012, Igor și Victoria Hîncu au descoperit conceptul de antreprenoriat social în cadrul unui training internațional la Riga. Acesta a devenit pentru ei chemarea vieții. Încântați de acest model de business în care ajuți societatea și creezi un impact pozitiv pe termen lung, cei doi soți au căutat cum să facă mai bine ca să aducă jucăriile în viața copiilor nu doar până la vârsta acceptată de societate, dar și mai departe. Povestea acestei familii, pe îndelete, în cele ce urmează.

Câteva cubulețe de lemn din atelierul bunelului

„Ritmul alert, grijile cotidiene și noile tehnologii ne-au făcut să uităm cum e să ne jucăm, iată de ce am început aventura aceasta frumoasa, EduJoc ca sa (re)învățăm lumea să se joace. EduJoc a fost lansat în luna aprilie 2012, ca proiect pilot. Tot atunci am organizat și primul nostru eveniment destinat părinților și copiilor, în cadrul căruia aceștia au avut oportunitatea să descopere și să încerce conceptul de jucării educative și metodele alternative de educație prin joacă. Atunci câteva cubulețe de lemn din atelierul bunelului i-au captivat și cucerit pe toți… Așa am obținut prima victorie în lupta cu ecranele!”, ne povestește cu mult entuziasm Igor Hîncu, fondatorul proiectului.

Pentru copiii până la 99 de ani

„Inițial am început doar cu jucării în limba română, apoi ne-am modelat afacerea conform cerințelor și sugestiilor clienților. Acum propunem cea mai mare colecție de jucării și jocuri educative, articole de bricolaj și creație, resurse pentru activități sportive etc. O bună parte din articole sunt concepute și create în propriul nostru atelier, amplasat în satul Floreni, raionul Anenii Noi. Pe lângă jocuri inteligente și jucării venim cu un program de activități pentru copii și adulți, prin joacă îmbinăm distracția cu educația. Oferim timp liber părinților și îi ajutăm în alegerea jucăriei potrivite pentru copiii lor, pentru că mergem cu magazinul mobil până la scara blocului. Oricine poate găsi jucăria preferată la EduJoc, pentru că noi oferim jucării pentru copiii de la 1 la 99 ani”, ne spune Victoria și Igor, cei doi soți fiind ambii implicați în această activitate.

Un model de reîntregire a familiei

Pentru tineri, EduJoc vrea să devină un model de reîntregire a familiei afectate de migrație. Victoria a reușit grație acestei afaceri sociale să-și reunească familia. Își dorea enorm să-și readucă tatăl acasă, pentru că a lipsit prea mult!

„Mai bine de 14 ani, a îndurat singurătatea, despărțirea de familie și de casă, doar ca nouă să nu ne lipsească nimic și să ducem un trai decent. Știam că-l pot convinge să revină doar dacă îi asigur o activitate care să-l facă să se simtă util, motivat și fericit. La EduJoc el se simte mândru că își poate ajuta fiica și împlinit că oferă bucurii copiilor. Sunt fericită că acum recuperăm timpul pierdut, ne redescoperim și suntem împreună mereu, dar mai ales că este alături de mama și de copiii mei, care au o copilărie de vis, cu minunații bunici pe lângă ei”, ne-a povestit Victoria Hîncu.

Educația prin joacă sau cum creștem creativitatea celor mici

Tot la Edujoc activează părinții lui Igor, care și ei erau pe picior de plecare. Acum au un loc sigur de muncă și vor să rămână acasă. Cel mai experimentat bunic (copil în suflet mereu) de la EduJoc a făcut recent 62 de ani.

„Împreună contribuim la formarea unei noi generații de copii inteligenți și creativi și curajoși, generația edujoc. Principala metodă prin care copiii învață este joaca. Scopul jocurilor este de a dezvolta inteligența, creativitatea, memoria și perspicacitatea copilului, pentru a-l pregăti și forma pentru viața de adult. Ne-am propus să producem și să comercializam jucării și jocuri educative din lemn, astfel să creștem o nouă generație de copii creativi și inteligenți”, ne povestește Igor.

O alternativă eficientă contra ecranelor

„Colecția de jucării pe care o creăm le oferă părinților o alternativă eficientă în lupta contra ecranelor prin dezvoltarea creativității și inteligenței copiilor. Misiunea noastră este să oferim șansa fiecărui copil din Moldova să aibă în casă măcar o jucărie educativă, potrivită cu vârsta, temperamentul și nevoile sale. Astfel, în cadrul magazinelor noastre pot fi găsite jucării educative din lemn, materiale didactice, articole pentru creație și bricolaj, concepute și create în atelierul cu povești. Avem soluții eficiente pentru creșterea armonioasă a copiilor, prin dezvoltarea psihică și fizică, prin oferirea jucăriilor educative și articolelor pentru activități în aer liber, dar și prin organizarea diverselor evenimente culturale și sociale.

Am organizat ateliere gratuite pentru educatori, părinți și copii în peste 20 instituții din Moldova, în plus am fost responsabili pentru distracția educativă a copiilor de vârsta 1-99 ani la cele mai importante evenimente și festivaluri, din Chișinău și din țară: Ziua Sănătății, Mai Dulce, La Cireșe, Ziua Copiilor, Ia Mania, IarmarEco, Gustar etc.”, povestesc cei doi soți.

 

Ne jucăm cu toți copiii din Moldova

„Am organizat training-uri gratuite pentru părinți la centrul pentru copii cu nevoi speciale Tony Hawks și la centrul pentru copii cu autism Hippo. Am demarat campania „Ne jucăm cu toți copiii din Moldova” și am reușit până la ora actuală sa ducem carul cu jucării și experții noștri în joacă la peste 15 instituții preșcolare din țară. Am reușit să facem fericiți peste 20 000 de copii. Am organizat seminarii pentru educatori pe tema „Dezvoltarea gândirii cu blocurile din lemn”, unde familiarizăm dascălii cu o serie de tehnici și metode de formare a deprinderilor esențiale la copii, care să-i ajute să planifice de mici orice pas în viață, să conștientizeze, identifice și învețe din propriile greșeli. Împreună cu reprezentanții D.G.E.T.S. am reușit să dotăm cu materiale didactice peste 35 de centre școlare unde s-au creat cabinete pentru incluziunea copiilor cu nevoi speciale.

 

Alături de un invitat special din România Nicolae Tătăranu, am organizat 5 workshop-uri practice pentru părinți și educatori despre metode, concepte și aplicații concrete pentru a depăși dificultățile în relația cu copilul și a excela în meseria de părinte sau educator. În 2018 am achiziționat niște instrumente si mașinuțe speciale cu care organizăm gratuit ateliere de creație pentru mămici si copii, în cadrul cărora participanții creează articole de decor, felicitări, cutii cadou, moriști de vânt, plicuri din hârtie cartonată”, ne mai povestesc cei de la EduJoc.

Atelier de jocuri intelectuale la Floreni

„Ajutăm părinții nu doar să le ofere copiilor cele mai bune și potrivite jucării, ci să le dedice mai mult timp, să se joace împreună, să le citească, să se plimbe, să facă mișcare, să-i asculte și să-i încurajeze, adică să le ofere cea mai frumoasă copilărie! Din 2019 organizăm un nou tip de eveniment – atelierul de jocuri intelectuale la școala din Floreni, unde am creat și dotat ludoteca școlii. Atelierul este organizat săptămânal de un voluntar EduJoc, momentan vin 50 copii din clasele 5-9 însă planificăm să mărim ludoteca ca sa poată fi accesibilă pentru întreaga comunitate. Toate aceste inițiative și campanii le facem din profitul nostru, am decis ca modelul nostru de business să fie fără riscuri și fără difidente. Noi ne alegem doar cu salariul și bucuria de a fi utili, iar profitul îl investim în dezvoltare și proiecte care ne ajuta să ne îndeplinim misiunea”, ne mai spune Victoria.

Proiectele sociale și se suport – unul după altul

„Pe perioada pandemiei am reușit să avansăm la un nou nivel de antreprenoriat social, atunci când alături de COR și alte echipe frumoase am reușit să creăm și oferim viziere gratuite eroilor noștri. Chiar dacă viziere.md a fost finalizat cu succes, noi am continuat cu inițiativele pentru că am descoperit o nevoie uriașă de implicare. Astfel, am făcut boxe de intubare, măști cu ecran pentru hipoacuzici, poartă de dezinfectare cu UVC și UVA, jucării pentru toți copiii cu Covid din spitale, dispozitive de comunicare cu tabletă și suport special pentru suportul psiho-emoțional al pacienților. Iar ultima acțiune, dar nu cea din urmă – am donat 100 de echipamente de comunicare pentru medicii din terapiile intensive care să le asigure comunicare și ghidaj tehnic.

Acum, împreună cu un grup de experți psihologi, lucrăm la un nou proiect de suport psihologic pentru pacienții de la terapie intensivă. Pentru ei vom crea niște materiale de suport, care să-i ajute. Dar mai lucrăm și la un alt proiect ambițios, care va pune bazele telemedicinei în Republica Moldova”, ne mai dezvăluie Igor Hîncu.

Un nou concept de jucării

„Încercăm mereu să ne implicăm în proiecte care ne provoacă și ne stimulează creativitatea și inventivitatea. Așa reușim să creăm articole și servicii noi și așa ne menținem pe linia de plutire. Tot datorită implicării și participării în diferite proiecte învățăm să evoluăm. Mai nou, am decis să lansăm un constructor eco de cărămizi din carton, pentru că în perioada crizei am învățat că suntem capabili să ne reprofilam și să producem chiar echipamente de protecție medicală. Acum însă vrem să devenim mai prietenoși mediului – de asta suntem gata să ne reprofilam a #nuștiucâtăoară pentru a promova dragostea pentru mediul înconjurător și îmbrățișarea conceptului de jucării din carton.

De-a lungul anilor am colaborat cu multe proiecte sociale, în special cu ONG-uri care sprijină persoanele social vulnerabile sau cele cu nevoi speciale. Cu mare drag ne alăturăm proiectelor și inițiativelor frumoase”, ne-a spus în final Victoria Hîncu.