Totul a început de la simpla dorință de a-și bucura nepoții! Ideea jucăriilor pentru copii „Pino” s-a născut în familia de lemnari Maximov, din s. Molovata. Atunci când au apărut primii copii în familie, bunicul, care este lemnar, a meșterit câteva jucării pentru nepoții săi, iar acum cu ajutorul Irinei Agafiță această pasiune s-a transformat într-o mică afacere sustenabilă de familie.

Inițial ideea a fost preluată de feciorul bunicului lemnar, Maxim Alexeev. Ei au început a vinde jucăriile în stradă, unde i-a observat Irina. Pe atunci fiind responsabilă de meșteri și artizani la evenimentele Klumea, i-a invitat să participe la Festivalul „Mai Dulce”. Publicul s-a arătat foarte interesat de aceste jucării și practic de atunci au început a participa la toate evenimentele din țară, iar ulterior au început să meargă și peste hotare în țări ca România, Turcia sau Germania.

„Pasiunea mea pentru jucăriile din lemn a apărut atunci când am devenit mamă. Îmi doream jucării sănătoase și minimaliste pentru copilul meu, dar și cu grijă pentru natură. Aveam multe idei de jucării, iar Maxim era cel care le realiza. Atunci când a început pandemia, Maxim nu mai avea unde să-și vândă jucăriile, așa cum nu mai aveau loc târguri sau festivaluri, iar eu am luat decizia sa mă implic în această afacere, și să pornim vânzările și în mediul online. Am creat un brand, o identitate și așa a apărut Pino”, ne-a mărturisit Irina Agafiță, responsabilă de partea creativă, promovare și vânzări a afacerii „Pino”.

În producerea jucăriilor este implicată întreaga familie a meșterului Maxim Alexeev, tatăl și soția acestuia, iar Irina vine cu idei de jucării noi: „ne dorim să lărgim gama de produse, să creăm cât mai multe jucării educative”, a mai spus ea.

Scopul acestei afaceri este de a aduce pe piață o alternativă sănătoasă de jucării, care să reducă consumul de plastic, care este dăunător pentru copii și natură.

Zeci de jucării sunt create și disponibile în vânzare, dar ideile de noi produse sunt mereu necesare și Irina Agafiță este mereu în căutare: „Ideile apar din necesitățile pe care le văd la copiii mei. Toate modelele de mașini pe care le avem acum în gama de produse, aparțin meșterului, Maxim Alexeev, nu au fost copiate de nicăieri și practic sunt modele unice. Pentru unele jucării, totuși, ne inspirăm și de la alți producători mai mari de jucării, dar adăugăm și ceva specific al nostru”.

Lemnul care este folosit în crearea acestor jucării este de la copacii fructiferi care deja au atins nivelul maxim de exploatare și nu mai sunt roditori, acest lucru le permite să întrețină o afacere sustenabilă, fiind și unul din scopurile firmei.

Pe viitor, întreaga echipă își propune să lărgească gama de produse din lemn și să creeze jucării pentru toate vârstele și interesele. „Iar pe parcurs ne dorim să avem produse de la mai mulți meșteri talentați din țară, în materie de jucării și decor, din materiale naturale și cât mai sustenabile”, mai adaugă Irina.

Ceea ce deosebește aceste jucării de restul și le face mai speciale este faptul că: sunt absolut potrivite pentru jocurile de rol. Datorită designului minimalist, copilul poate utiliza o jucărie din lemn în mai multe scene de joacă. Pot fi colorate după imaginația și propria dorință a copilului, această activitate încurajează și stimulează creativitatea și imaginația. Sunt jucării din materiale reciclabile și biodegradabile. Sunt absolut inofensive, nu provoacă alergii sau alte iritații ale pielii și au multe alte avantaje atât pentru natură cât și pentru copilași.

Sursa foto: Arhiva personală