După ce s-a vindecat de COVID-19, a conștientizat că și-a descoperit eroul sau, mai degrabă, eroina, fiind vorba de doctorița care l-a tratat – Mariana Avricenco. Vorbim despre Igor Hîncu, care locuiește în comuna Floreni din municipiul Chișinău și care, în semn de recunoștință, i-a înmânat acesteia o distincție simbolică – moneda comemorativă „Medicul meu – eroul meu”.

„Pe 7 martie se face un an de când în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de COVID-19. Despre doamna revenită din Milano s-a discutat mult, poate prea mult, dar despre eroina noastră nr. 1, doamna Mariana Avricenco, care a tratat-o pe doamna de 48 de ani, dar şi pe alți mii de cetățeni, din păcate, nu s-a scris nimic. Noi am avut norocul să fim tratați de doamna Avricenco şi suntem profund recunoscători pentru grija, răbdarea şi profesionalismul doamnei doctor. Ne-a salvat viața, atât mie, cât și tatălui de 62 de ani”, a povestit Igor Hîncu.

„Am văzut cu ochii mei cum luptă pentru fiecare pacient, ce muncă responsabilă și grea îndeplineşte de aproape un an. Zi și noapte luptă pentru a salva vieți. Luptă şi reuşeşte să învingă! Nu știu cum să-i mulțumim, ce am putea face ca să simtă că-i suntem recunoscători și îi purtăm cea mai profundă recunoștință pentru ajutor. Ea ne-a salvat viețile”, a continuat bărbatul.

Pe 23 februarie, Igor Hîncu a decis să-i facă o vizită doctoriței de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”: „Astăzi, am reuşit să-i fur o îmbrățişare şi un zâmbet, este zâmbetul care un an a fost ascuns după mască, zâmbetul pe care mulți pacienți l-au simțit şi intuit, dar nu au reuşit să-l vadă, zâmbetul care a adus primăvara în Republica Moldova! Sper din suflet ca, la 7 martie, dna Avricenco să fie decorată pentru sacrificiu şi devotament!”.

Moneda comemorativă dedicată medicilor implicați în lupta COVID-19 a fost emisă de BNM la finele lunii decembrie 2020. În planul central, este reprezentată imaginea a doi medici pe fundalul hărții Republicii Moldova. În partea stângă, cu majuscule, este gravată inscripția „Medicul meu – eroul meu”. Moneda este confecționată din argint, fiind ambalată în capsulă de metacrilat transparent.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: