În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul ORL de la Clinica Pediatrica, Lucia Gariuc a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Cu siguranță mulți părinți vor găsi răspuns la anumite întrebări pe care le avea și ei, în raport cu copiii lor.

„Răpsundem la intrebarea dnei Alina Oluc „Subînțeleg că în cazul în care are dureri de urechiușă este otita. Cum tratam și cum prevenim? Menționez că nasul este înfundat, nu curge dacă nu picur apa cu sare și dacă nu utilizez pompita. Copilul plînge cînd trag mucisori. Are 2 ani 8 luni”.

Dacă pe copil îl doare urechea e otită, asta e clar. Ca să vă asigurați, duceți copilul să fie examinat otoscopic. Copiii mici pot avea dureri de urechiușe și la erupțiile dentare sau alte urgențe dentare, pur ca durere reflectorie. Pentru început puteți utiliza picături cu antiinflamatoare locale – ca măsură temporară și dacă sunteți singură că nu are vreun dop de cerumen. Dacă are, medicamentul nu va fi la fel de efficient pe membrana timpanică. Dar și dacă nu e vorba despre otită purulentă, deoarece în acest caz abordarea ar trebui să fie puțin mai complexă, cu recomandări de la un medic.

Cu referire la nas, el poate fi infundat din cauza adenoizii. Toți copiii plâng când li se aspiră nasul – e o procedură neplăcută. Însă atenție, nu recomand să o faceți des și agresiv. Acum în era aspiratoarelor nazale, când ele se cuplează și la aspirator de casă și la tot ce vreți, puteți provoca disconfort la nivelul urechii copilului. Îl va durea și îi veți putea cauza alte probleme pe viitor”, menționază medic ORl din cadrul Clinii pediatrica, Lucia Gariuc.

Vezi și: Amigdalele la copii: medicul explică dacă există diferență de mărime și când trebuie extrase (Video)

P