Curățarea urechilor la copii reprezintă o procedura delicată, pe care mulți părinți nu știu cum să o abordeze corect. Iată cum se realizează această procedură conform specialiștilor și câteva sfaturi care va pot fi de un real folos în îngrijirea celor mici.

„Grijă noastră pentru copii se manifestă permanent, ceea ce este de dorit. Copilul trebuie să se simtă dorit. Uneori însă, mai ales la primul copil, grija constructivă este adesea însoțită de teamă sau de excese care, uneori, pot dauna. Unul dintre aceste exemple este, în opinia mea, dorința de a curăța excesiv urechile bebelușului. După medic, fiecare baie mămicile insistă asupra curățirii urechilor pentru că pruncul să nu aibă ceară.

Câteva lucruri trebuie menționate:

  • foarte rar copii mici (sub un an) au o secreție excesivă de ceară care să determine formarea de dop; deci nu trebuie să avem acesta temere;
  • urechea, conductul auditiv extern, trebuie să fie liberă, aerisita (fără vată în urechi) și în marea majoritate a cazurilor, se curată singură;
  • folosirea bețișoarele de urechi la copii (obligatoriu cele cu opritor, pentru a diminua riscul unor leziuni accidentale ale pielii sau ale timpanului) trebuie să fie ocazională. La copii rolul lor, în mod real, este de a absorbi apa din urechi după baie, nu de a curată ceară.
  • ce trebuie să ne preocupe este că urechea să nu rămână umedă după baie, nu să nu aibă ceară, acest ultim considerent fiind o problemă doar foarte rar întâlnită în cazul copiilor mici.

Ce sugerez mămicilor este ca după fiecare baie să scurgă apa rămasă în conduct, pentru că astfel se scade riscul unei otite, risc care este mai mare dacă copilul stă cu urechea umedă în frig sau vânt (la mare). Scurgerea apei din urechi se poate realiza foarte bine cu colțul prosopului de pe masă de înfășat, care sugerez să fie din bumbac. Astfel, se întoarce copilul pe fiecare parte și, cu colțul prosopului se tamponează deschiderea intrării în ureche (în conductul auditiv extern), apăsând ușor pe proeminentă din față urechii, spre obraz (tragus). Se combină eficient două mecanisme: gravitația, capul fiind aplecat pe ureche și efectul de pompă pe care-l imprimăm apăsând ușor pe tragus. Această manevră simplă este suficientă pentru a elimină apa din conduct și complet neinvaziva, comparativ cu utilizarea bețișoarelor, la care există riscul de a zgâria pielea din conduct și de a produce noi o otită externă copilului.

Celor care folosesc totuși bețișoarele de ureche, le sugerez să le țină într-un mediu uscat, deoarece într-un mediu umed, cum este cel din baie, vată hidrofila absoarbe umezeală și favorizează creșterea miceliilor (ciuperci) pe ele, ceea ce poate determina copilului o otită micotică.

Concluzionând, este suficient prosopul de bumbac pentru a curată urechea copilului, eventual un control pediatric periodic (la șase luni) pentru a fi siguri că nu există dopuri de ceară (mai ales la copiii de peste trei ani)”.

Distribuie articolul: