Alegerea tortului pentru o petrecere ne poate da uneori mari bătăi de cap: de la compoziția de pe interior și până la decorul acestuia, tortul este, totuși, regele și apogeul unei sărbători. Diana Lupu, moldoveanca noastră care e patiser la Padova Italia, ne povestește de ce a rămas în Italia și după ce criterii să ne conducem atunci când alegem un tort pentru o petrecere.

„Într-adevăr vroiam să ne întoarcem în Republica Moldova, însă, la o simplă vizită în țară, cu părere de rău ne-au dezamăgit foarte multe lucruri. Așa că, inclusiv încurajați de cei de acasă, am decis să rămânem, cel puțin pentru perioada următoare în Italia, aici unde suntem deja de câțiva ani, ne crește copiii și încercăm să prindem rădăcini. Cel mai tare însă s-au bucurat clienții mei, care nu încetează să ne comande deserturi și datorită cărora cresc profesional și eu și soțul meu, care mă ajută foarte mult în toate”, ne-a destăinuit Diana.

Tort creat de Diana Lupu, moldoveancă stabilită la Padova, Italia

Criterii în alegerea unui tort de petrecere

1. „Cantitatea. Întotdeauna îi întreb pe clienți câte persoane vor fi la servirea tortului, iar orientarea cea mai bună este să acordăm fiecărei persoane 100-150 gr de desert. Astfel ajungem estimativ la cantitatea de tort care la sigur ne va ajunge, iar în cazul în care cineva va pleca mai devreme, ne va și rămâne. Mai bine însă să avem o mică rezervă, pentru a fi împăcați că toți au servit din tort. Apropo, este foarte greu pentru un patiser să estimeze exact mărimea tortului, mai ales din cauza decorului care va mai adăuga în cantitate, iată de ce recomandarea este să fiți înțelegători – un tort creat manual din ingrediente naturale nu poate ieși gram în gram cu ceea ce am planificat;

2. Compoziția. În baza preferințelor celor care comandă, în baza invitaților (mai ales dacă sunt și copii), dar și în baza asamblajului tortului se va decide compoziți lui pe interior. Un patiser o să vă recomande întotdeauna varianta optimă pentru ceea ce vă place cel mai mult, pentru copilașii (dacă îi aveți printre invitați sau e o petrecere de copii) și în baza etajelor pe care și le doriți pentru tort. Nu orice compoziție poate susține mai multe nivele și va rezista, în cazul in care este servită la termepaturi mari.

 

3. Decorul. Imaginea vinde, trebuie să recunoaștem. Vreau însă să știți că nu orice tort care artă superb, perfect, va fi și un tort gustos – deci alegeți atent elementele de decor pe care le recomandați patiserului. La fel vreau să vă atrag atenția că un tort din ingrediente naturale nu poate lua chiar orice formă și culoare – optați pentru culori naturale, din materiale comestibile dacă țineți la calitatea ingredientelor. Și al treilea element foarte important – orice decor va ieși așa ca în poză, cu mici devieri de culoare sau în funcție de situație – deci nu fiți stricți, deoarece este foarte dificil să obținem exact aceeași imagine pentru un al doilea/al treilea desert.

Vă doresc sărbători frumoase, și viață cu dulceață. Cât despre deserturi, noi avem grijă să iasă gustoase și sănătoase. Apelați cu încredere”, mai spune Diana Lupu.