Totul începe cu fitilul – coloana vertebrală a unei lumânări. O zi, atât îi ia bazei să se întărească în formele speciale care vor fi ulterior „corpul” lumânării. După aceasta, Doina Tocan începe creația propriu- zisă în atelierul Mille Fiori. Ai zice că totul este algebră curată: baza se înmoaie în 20-25 straturi de parafină colorata conform unui algoritm de culoare, iar fiecare strat se fixează cu apa rece. După ce se înmoaie în suficiente straturi, Doina începe sculptatul cu diverse elemente decorative tăiate în prealabil, cu mărgele sau pietre scumpe. Apoi toată opera de artă merge spre desăvârșire în lac. Nu-i așa că v-am făcut curioși?

Doina, cum ai descoperit pasiunea pentru lumânările artizanale și de la ce mai exact se trage ea?

A fost o idee a directorului nostru, Carolina Tihohod, care a fost primită cu mare entuziasm de întreaga echipă. Ideea a venit în urma cererii, bineînțeles. Lumânările din comerț sunt adesea produse în masă, fără urmă de artistism sau concept estetic deosebit. Multe dintre ele sunt produse chinezești de proastă calitate. Spiritul nostru artistic a luat asalt și ne-am pomenit instruiți peste hotare și producând lumânări artizanale care de cele mai multe ori ne uimesc și pe noi ca și rezultat.

Pentru ce le comandă lumea, de ce avem nevoie de ele și de ce o lumânare nu trebuie să fie o simplă lumânare?

De obicei lumea le comandă la 3 ocazii: nuntă, cumetrie sau zi de naștere. Pentru nuntă sunt seturi de lumânări pentru cununia religioasă sau mirii aleg să le dăruiască invitaților în semn de recunoștință că i-au onorat cu prezența. La cumetrii, de asemenea, părinții le dăruiesc invitaților. Pentru zile de naștere, se comandă o diversitate mai mare de lumânări sculptate, acestea fiind alese după gustul fiecăruia: de dimensiuni mai mari și combinații coloristice destul de îndrăznețe. Avem nevoie de lumânări artizanale mai mult din simț și necesitate estetică. Ele sunt un accesoriu stilat care poartă amprenta artistică a meșterului care le realizează. Sunt exclusiviste și niciodată nu veți găsi 2 lumânări absolut identice, chiar dacă acestea vor fi realizate conform aceluiași algoritm. Sunt unice și asta face diferența.

Cum decizi forma pe care vrei să lucrezi, cum decizi culorile sau anumite elemente pe care să le conțină?

De obicei este inspirație și creativitate în forma ei pură. Improvizație care dă naștere unor produse deosebite și inconfundabile. Se întâmplă și cazuri când clientul vine cu anumite preferințe de formă, dimensiune sau culoare. Noi, cei de la Artisan Candles by Mille Fiori suntem mereu flexibili și deschiși să realizăm orice dorință a clienților noștri și să aducem în fața acestora exact ceea ce vor să primească.

E chimie curată sau e totuși creativitate?

E creativitate chimică (râde). Sigur că totul începe de la chimie, dar se dezvoltă în creativitate. Atelierul nostru reprezintă un adevărat laborator de lucruri frumoase. Producerea unei lumânări este un lanț de procese impresionante care necesită inspirație, răbdare, creativitate și gust estetic. Totul începe de la o bază din parafină cu 6 sau 8 raze care se scufundă în mai multe straturi de parafină colorată conform unui algoritm cromatic. După ce se finisează aplicarea culorilor, începe Magia! Sculptorul începe să modeleze lumânarea, care e un pic caldă, până obține rezultatul final care și-l propune. Taie, răsucește, îndoaie, lăsând în urmă jocuri fascinante de forme, culori, umbre și lumini.

De unde inspirați zilnic în tot ce faceți?

Clienții noștri sunt sursa noastră de inspirație. Ne place să improvizăm, să experimentăm și să împărtășim experiența cu oamenii. Asta ne dă putere și curaj să mergem înainte, iar reacția „WOW” pe fețele oamenilor e distincția cea mai înaltă care o putem primi.

Care au fost cele mai neobișnuite comenzi, care au fost cele mai interesante modele realizate?

Cele mai neobișnuite lumânări realizate au fost o colecție de diverse forme care trebuiau să arate precum dantela fină și cel mai interesant moment – ele trebuiau să fie Aurii. O sarcină cât se poate de dificilă, deoarece în paleta cromatică a parafinei, culoarea aurie este greu de obținut și nu are luciul specific aurului. Atunci am fost nevoiți să facem un brainstorming și să recurgem la procedee artistice mai neobișnuite. Rezultatul a fost peste măsura așteptărilor clientului. În fond, asta a fost și cea mai interesantă sarcină.

Ce perspective oferă această ocupație pentru țara noastră și ce doriți voi în acest domeniu?

De fapt, nișa lumânărilor artizanale este încă una neexplorată pe piața autohtonă și există doar câteva ateliere care produc lumânări. Perspective de dezvoltare există mereu, depinde doar de măsura în care fiecare se implică. Noi ne dorim să extindem producerea și să reușim să „molipsim”  cât mai mulți oameni de simțul frumosului.