Victoria Cebotari este pasionată de handmade încă din copilărie. Într-o călătorie în Franța a descoperit câteva piese în stil macrame, aceste obiecte de decor fascinând-o. Ajutată de Cristi Ataman, fratele ei, care îi creează elementele de lemn pentru decoruri pentru casă, Victoria dă personalitate oricărei încăperi, dar și oricărui obiect din casă. Acestea prind viață, capătă o altă formă și aduc încăperii alte valențe. Sperăm să vă inspire și pe voi.

De zece ori măsoară și o dată taie

„Sunt pasionată de handmade încă din copilărie, dar foarte repede mă plictisesc de felul meu. Întotdeauna mi-a plăcut să fac ceva mai deosebit, să dau ce e mai bun din mine, sunt un pic perfecționistă, ori fac foarte bine, ori nu fac deloc. Astfel a apărut pasiunea pentru macrame. Am îndrăgit această tehnică anume pentru unicitatea ei și pentru că se încadrează ușor în orice stil de decor. Inițial nici nu aveam idee cum se numesc, dar după ce le-am descoperit, am început să caut diferite idei decorative și astfel am ajuns să fac cunoștință cu tehnica. Priveam tutoriale, aparent îmi părea foarte ușor, am cumpărat niște sfoară din China, dar mi s-a dat totul destul de greu. Nu e greu procesul în sine, cât nevoia de experiență pentru a ști cum anume să aranjezi acele noduri simetric, câtă sfoară e nevoie (practic toată sfoara se pune de la început) și tot așa”, ne povestește Victoria.

Voia clientului – inspirația creatorului

„Am foarte multe idei care stau undeva acolo salvate, dar de obicei realizez ceea ce își doresc clienții mei. Stabilim împreună dimensiunile și toate detaliile dorite, apoi căutăm un model mai aproape de ceea ce își dorește clientul. De multe ori aceștia lasă modelul la discreția mea, sau ne consultăm împreună ce detalii am putea adăuga. Ne inspirăm din Instagram și Pinterest de la alți creatori din afara țării. În Moldova sunt foarte puțini creatori în această tehnică”, ne dezvăluie autoarea paginii „InspiratdinNatură”.

100% coton și fire destul de scumpe

„De câteva luni deja avem un furnizor în Moldova, care importă sfoară destinată acestei tehnici din Polonia. Însă până acum a fost foarte greu de procurat din afara țării, mai ales în condițiile pandemice, a fost nevoie să așteptăm foarte mult comenzile, iar costurile de livrare fiind destul de mari. Și asta pe lângă faptul că sfoara în sine este destul de scumpă și se consumă în cantități mai mari decât la croșetat sau tricotat. Este o tehnică a nodurilor pe care o urmez, un singur nod consumă în medie 2-4 cm de sfoară, depinde și de grosimea acesteia. Sfoara este cotton 100% constituit din multe fire răsucite împreună cu grosimea de cel puțin 3 mm”, ne explică Victoria.

Victoria și fratele ei, Cristi, creează obiecte decorative pentru interior: decorațiuni de perete, covorașe, pernuțe, asemenea avem câteva articole destinate copilașilor ca de exemplu landouri suspendate, leagăne, caruseluri pentru pătuț, creăm și lucrări din lemn cum ar fi ceasuri, piese mai mici de mobilier, tablouri, lampe și multe alte lucruri dorite de clienți.

„Pentru mine este foarte important ca să realizez cât mai minuțios doleanțele clienților mei. Deși fiecare lucrare reprodusă capătă un aspect propriu și unic, îmi dau toată silința ca să arate cât mai aproape de ceea ce își dorește persoana ce alege să aibă încredere în mine”, ne mărturisește creatoarea.

Face și desface de zeci de ori

„Atunci când creez se întâmplă de foarte multe ori să trebuiască să desfac, pentru că nu îmi place rezultatul. Iar dacă la tricotat și croșetat să desfaci este foarte ușor, aici ia cam tot atât timp cât să le împletești (râde),  pentru că sunt noduri în adevăratul sens.
În principiu tehnica macrame are doar câteva noduri de bază, ceea ce face lucrarea diferită este modul de a le aranja. Pot spune că suntem deja o echipă de creatori, atunci când este mai mult de lucru, împărțim comenzile cu sora și prietena și cumnata mea.
Mai sunt „ajutată” de cele două fetițe ale mele Elameea și Amelia de 4 și 2 ani”, recunoaște tânăra mămică.

Creatorul de macrame, în tandem cu un lemnar

„Cred că această tehnică devine tot mai populară și în Moldova, deoarece în afara țării piesele macrame sunt foarte trendy. Pentru creatori e un pic mai complicat, deoarece adesea multe lucrări necesită crengi destul de mari care trebuie prelucrate, șlefuite, vopsite. Mie îmi este mai ușor deoarece locuiesc la țară, cu pădurea în apropiere și fratele tâmplar care are toate instrumentele necesare pentru prelucrare lemn. Însă pentru cineva care locuiește la etaj, evident că este mai complicat. Deci pentru un creator macrame, este obligatorie colaborarea cu un meșter în lemn”, a concluzionat Victoria Cebotari.