Ultima colecție toamnă-iarnă Dolce & Gabbana ne-a făcut să ne amintim și să fim mândri de „celebrul trandafir” – un motiv des întâlnit pe covoarele de la bunica. Chiar dacă în descrierea articolelor se menționează măiestria artizanilor sicilieni, totuși acești trandafiri seamănă izbitor cu cei prezenți pe covoarele noastre tradiționale. 

Vezi și: Trandafir de la Moldova… pe articolele Dolce Gabbana din colecția #FattoAMano 2020 (Foto)

Astăzi vrem să vă vorbim despre o tânără pictoriță și designeră de la noi care pictează acești trandafiri de mai mulți ani pe hainele create de ea.

Părerile internauților cu privire la colecția Dolce & Gabbana au fost împărțite, dacă unii au fost foarte mândri că un ornament tradițional a ajuns admirat pe celebrul podium, alții sunt de părere că este un furt și că designerii ar trebuit să ne ofere credit. Am întrebat-o pe Maria care este părerea ei:

„Elementele tradiționale nu sunt patentate și are dreptul oricine să le folosească. „Trandafirul” nu este prezent doar pe prosoapele, covoarele și costumele populare moldovenești. Acest simbol este folosit și în unele zone din România și Ucraina. Orgoliul și mândria cetățenilor noștri nu are limite. NOI ne simțim importanți și grei la nivel internațional, doar atunci când cineva se folosește de patrimoniul nostru național.

Acum unii se simt mândri și unii jigniți, ca un brand străin a folosit „trandafirul” fără ca să-i fi întrebat. Eu, m-am  simțit ofensată din alt motiv. Folosesc elemente tradiționale și în special trandafirii din anul 2016, iar asta nu a fost apreciat. Moldovenii au nevoie de premii false pe rețelele de socializare și preferă să laude ceva străin, decât să-și susțină concetățenii”, ne-a spus Maria.

Maria Moscalu a studiat la colegiul de arte plastice și designul vestimentar la ULIM. Creațiile sale au ajuns la Andra, Delia și soprana Olga Busuioc.

Pictorița este îndrăgostită de acest motiv național și reușeste să ofere oricărei ținute un farmec aparte. Trandafirii sunt pictați cu o vopsea specială, care nu se va decolora la spălare.

Vezi în video de mai jos cum are loc procesul: 

Creațiile sale au ajuns pe podiumurile atât de la noi cât și din România, așadar putem suspecta că designerii Dolce & Gabbana s-au inspirat chiar de la ea. 😃

Anul trecut colecția Mariei Moscalu realizată în colaborare cu femeia de afaceri Valentina Alexa a fost prezentată la Fashion Weeks în Iași. Colecția prezintă o fuziune originală între simetria costumului popular românesc și rafinamentul clasic parizian.

Pe lângă trandafirii pictați, Maria mai are o pasiune – croșetatul. De exemplu, rochiile din imaginile de mai jos au la poale aceiași trandafiri, doar că sunt croșetați.

Dacă vrei să vezi mai multe lucrări realizate de Maria Moscalu accesează pagina sa de facebook sau Instagram.