Violența în familie capătă cote maxime, fiind înregistrate peste 1 650 de cazuri confirmate ca infracțiuni și contravenții pe parcursul a doar opt luni ale anului 2020. Numărul victimelor care au avut de suferit agresiuni trece de 2 000. Pentru a descuraja și preveni acest fenomen, oamenii legii își propun să recurgă la utilizarea unor noi tehnologii. Aceștia propun utilizarea monitorizării electronice, folosind brățări și dispozitive de semnalizare.

Protecția victimelor, trecută și în lege

Măsurile de protecție a victimelor violenței în familie, conform modificărilor legislative aprobate la 11 iunie 2020, presupun aplicarea monitorizării electronice a agresorilor familiali, imediat după pronunțarea ordonanței de protecție, fiind asigurată de Inspectoratul Național de Probațiune și cu suportul angajaților Inspectoratului General al Poliției.

În sine, echipamentul este compus din brățara care va fi instalată la piciorul sau mâna agresorului, dar și un dispozitiv pe care victima va trebui să îl poarte cu ea, pentru a putea fi anunțată despre momentul apropierii agresorului, notează AGORA.

La brățara unui agresor pot fi conectate până la  cinci dispozitive ale victimelor, în cazul în care în urma actelor de violență au avut de suferit nu doar partenera sau soția, dar și copiii sau alți membri ai familiei.

„Obiectivul general al acestei măsuri este de a crește eficiența protecției victimelor violenței în familie, prin dezvoltarea unei societăţi armonioase şi promovarea unui stil de viaţă imun la fenomenul violenţă. Statului îi revine obligația continuă de a întreprinde măsurile necesare în vederea protejării cetățenilor, inclusiv prin aderarea la instrumentele internaționale care au menirea de a proteja drepturile și libertățile fundamentale, precum și de a racorda legislația la acestea” a menționat șeful adjunct al IGP, Marin Maxian, în cadrul unei conferințe de presă.

Indicatorii propuși de INP

„Ne-am pus în scop să diminuăm atât rata de recidivă la nerespectarea ordonanței de protecție, cât și protejarea victimei în așa fel încât să reducem rata recidivei cu minim 20%”, a menționat directorul Inspectoratului Național de Probațiune (INP), Andrei Iavorschi.

Proiectul urmează să fie implementat începând cu ianuarie  2021. Costul unui set de echipament ajunge la 9.000 de lei. O parte dintre dispozitive sunt donate de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, iar altele vor fi achiziționate de resursele bugetului de stat.

Vezi aici modificările aprobate la cadrul legilativ: Votat! Agresorii familiali vor putea fi monitorizați electronic

Pe parcursul anului 2019, polițiștii au eliberat 3.255 de ordine de restricție de urgență, iar de la începutul instituirii acestei măsuri de protecție – peste 9.300 de ordine. Totodată, Poliția a supravegheat 435 de ordonanțe de protecție emise de instanțele judecătorești în privința agresorilor familiali.

Sursa: AGORA.md