Revista EA.md a început o serie nouă de interviuri, în format video, care abordează problemele de ordin psihologic. Emisiunea se numește Avem probleme. Discuții cu psihologul. Prima noastră invitată este Natalia Toma, care este psihologă și lectoră universitară. Am vorbit despre violența în familie, care este unul actual, din păcate.

Violența este un subiect tabu, chiar dacă în ultima perioadă s-a scris în presă la acest subiect.

În opinia specialiștilor din psihologie, violența în familie este un subiect dezbătut în presă, dar și în curțile oamenilor. În societatea Republicii Moldova, predomină opinia din exterior – ce o să zică lumea, și contează mai puțin ce se întâmplă în interiorul familiei.

Motivele violenței în familie sunt foarte multe și ele nu țin doar de abuzatori, dar și de victimă. Un motiv pentru care persistă violența în familie se datorează și victimei, care, rămânând în cercul vicios, contribuie la acest fenoment.

Din experiența personală a psihologei Natalia Toma, un motiv al abuzurilor în familii este abuzul văzut în copilărie, care este propagat în viața de adult. Astfel, ceea ce avem la maturitate sunt efectele abuzurilor din copilărie.

Situațiile cu abuzurile sunt diferite în ceea ce privește violența în familie. Psihologa Natalia Toma explică ce tehnici de vindecare se aplică victimelor violenței în familie, pentru că ele diferă de la caz la caz. Interviul poate fi privit în întregime aici.