Fiecare femeie știe ce-i asta o dietă. Dacă vezi o femeie că se uită în oglindă și devine tristă îți dai seama că următorul cuvânt spus este „dieta”.

Fiind în secolul în care modul sănătos de viață este un atu al persoanei, dietele au început să fie coordonate de un nutriționist. Deoarece strictețea unei diete sau evitarea unor alimente în rația zilnică poate duce la schimbări în organism ce evoluează în diverse patologii.

Internetul, revistele, ziarele sunt pline cu diverse tipuri de rețete sau sfaturi pentru cum să slăbești. Dar fiecare din noi e unic în felul său, la fel e și cu diversitatea dietelor propuse.

Urmarea unui regim alimentar necorespunzător trage după el un șir de efecte negative, creează un dezechilibru nu numai la nivel fizic dar și psihologic. Medicii spun că 95% dintre persoanele care țin rețete din reviste sau auzite se vor îngrășa la loc. În 1981, Doll şi Peto au estimat că aproximativ 30-35% din decesele provocate de cancer în SUA erau asociate cu dieta.

Măsura în care dieta contribuie la decesele datorate cancerului variază foarte mult, în funcţie de tipul de cancer. De exemplu, în cazul cancerului colorectal, dieta este asociată cu 70% dintre decese, plus la toate, calitatea produselor alimetare depinde în cea mai mare măsură. Mai mult, recipientele de plastic în care sunt conservate alimentele pot conține o substanță care are capacitatea de a migra în mâncare și poate crește riscul de cancer mamar și de prostată.

diet1 2

Cei care au accesat informații privind dietele știu foarte bine că trebuie să scoată din alimentație produsele bogate în carbohidrați. Butonarea tastelor de la calculator în căutarea produselor care le conțin fac să fie alcătuită o listă întreagă de alimente care trebuie excluse din rația zilnică.

Însă, pe termen scurt lipsa de carbohidraţi dă organismul peste cap. De la lipsa de energie şi până la dificultăţi în gândire. Şi asta pentru că numai creierul are nevoie de 120 de grame de glucide în fiecare zi pentru a funcţiona.

O altă greșeală este faptul că unele persoane mănâncă doar odată pe zi, neștiind că se pot îmbolnăvi de diabet.

NU contează câte kilograme avem dar contează să fim sănătoși. Cea mai bună dietă se rezumă până la urmă la un stil de viață sănătos, cu multă mișcare și fără excese alimentare.

Viorica Cioară, stagiară

Distribuie articolul: