Dieta Cambridge a devenit una dintre cele mai populare cure de slăbit însă, cu toate astea, nutriționiștii avertizează că principiul acestei diete, deși eficient în unele cazuri, poate fi extrem de periculos pentru organism. Iată de ce, înainte de a începe orice dietă, consultați-vă neapărat cu medicul vostru pentru a vă asigura că nu vă veți face rău.

Dieta Cambridge își propune să obțină o pierdere rapidă în greutate prin înlocuirea meselor obişnuite cu shake-uri, supe și batoane proteice, menționează CSID.ro. Însă nu este o dietă pe termen lung și nici una ferită de neplăceri. Medicii spun că ar putea fi recuperate rapid kilogramele pierdute, iar cei care țin această dietă ar putea experimenta căderea părului, greaţă, amețeli și diaree.

Ce este dieta Cambridge?

Începând cu anul 2019, dieta Cambridge și-a schimbat denumirea cu dieta 1:1. Principiile de bază au rămas aceleași, schimbarea denumirii a fost dată de faptul că este nevoie de o relație strânsă cu nutriționistul. Ideea principală este un consum între 400 și 1500 de calorii, în funcție de greutatea actuală și câte kilograme trebuie pierdute.

Cum slăbeşti cu dieta Cambrige?

Principiul dietei Cambridge spune că mesele și cantitatea de alimente consumate trebuie să fie cu atât mai mici, cu cât se doreşte pierderea a mai multor kilograme. O mare parte din alimente sunt consumate sub formă lichidă – shake-uri, supe, băuturi proteice sau batoane cu fibre. Ideea este că mănânci atât de puţine calorii, încât corpul tău este forțat într-o stare de „cetoză” în care începe să ardă depozitele de grăsimi ca metodă de supraviețuire.

Etapele dietei Cambrige

Primul pas, sau „sursa unică”, este cel mai auster, pentru că cere renunţarea la o varietate de alimente şi să consumarea exclusiv a alimentelor cu puţine calorii. De asemenea, în această etapă trebuie consumate minim 2,5 litri de apă pe zi. Maximul de calorii admis pe zi este 550. Această etapă este cea mai lungă. Durează între 2 şi 12 săptămâni.

Etapa a 2-a permite consumul a până la 800 de calorii provenite din lapte degresat, sucuri din fructe si legume, supe. Acest stadiu durează o săptămână.

Etapa a 3-a permite servirea a 3 mese pe zi, dar care să nu depăşească 1000 de calorii – aici se introduc unu-două alimente solide.

Etapele ulterioare – cum ar fi pasul şase sau „întreținerea” – sunt mai flexibile, permițând loc pentru o masă mai abundentă, fără a depăşi 1400 de calorii pe întreaga zi.

Opinii și păreri despre dieta Cambridge

!! Pentru cei care îşi doresc o pierdere rapidă în greutate, dieta Cambridge poate fi o soluție. Dar majoritatea nutriţioniştilor spun că a te situa sub 600 de calorii pe zi este un principiu periculos. Datorită naturii extrem de restrictive a dietei, criticii spun, de asemenea, că este potrivită pentru pierderea în greutate pe termen lung. Pe lângă faptul că este foarte greu de obținut, cetoza este ușor de pierdut și vine cu efecte secundare precum respirația urât mirositoare, disconfort digestiv, greață și chiar subțierea părului în unele cazuri. Dieta Cambridge nu este recunoscută de multe dintre asociaţiile de nutriţionişti.

Sursa: CSID.ro

Foto: Pexels.com