Depresia – unul dintre cei mai frecvenți termeni pe care îi auzim în vremea accelerată pe care o trăim. Adevărul este că, adesea aceasta poate fi însoțită / urmată de tendințele suicidare. Ceea ce este important să cunoști referitor la aceste subiecte este existența unui protocol de acțiuni care trebuie întreprinse pentru a ieși din aceste stări bulversante și neplăcute. Iată de ce, în cadrul unui nou Live Instagram, am invitat-o pe life couch-ul Angela Stafii să ne povestească despre cum recunoaștem și prevenim tendințele suicidare în propria persoană sau cum îi ajutăm pe cei ce se confruntă cu asemenea perioade. Ce sfaturi ne-a oferit specialista, te invităm să afli mai jos. 

Semne care sugerează instalarea depresiei /tendințelor suicidare

„Fiecare dintre noi are la un moment dat gândul „să termine toată povestea”. Nu există om care măcar odată nu s-a gândit „Nu mai pot”, dar dacă aceste gânduri sunt însoțite de: nedorința de a ieși din casă, nedorința de a te ridica din pat, insomnii, dureri de corp, dureri de cap, gânduri negative, autojudecată, judecarea celorlalți, nedorința de a ieși în cercul de prieteni, tendința de a pretinde că ești super fericit în momentul în care în interiorul tău e iad – acestea sunt semne de alarmă care arată posibilitatea instalării depresiei. Cu cât mai lungi sunt aceste perioade, cu atât mai mult se complică lucrurile. Iar primul pas care este de făcut este să se ceară ajutor de la medici. Depresia este o boală – nimeni nu este vinovat de ea. Este un conglomerat de hormoni care nu lucrează așa cum ar trebui să lucreze.

„Depresia este o boală.”

Totuși, este important să înțelegem diferența între perioadele de însingurare și depresie. Fiecare dintre noi are nevoie la un moment dat să se odihnească. Diferența este că aceste perioade durează câteva zile, iar depresia poate dura perioade îndelungate. Pentru a identifica dacă treci prin depresie sau nu, propun un exercițiu foarte simplu – „De la 1 (foarte proastă) la 10 (foarte bună), pe ce notă este starea ta emoțională astăzi?”. Dacă una sau două săptămâni la rând starea ta emoțională este de nota 1 sau 2, în care nu dorești să ieși din casă și te simți dezgustat/ă, s-ar putea să fie o problemă. Deci dacă zile în șir nu dorești să ieși din casă, apar pierderi de memorie, incapacitate de concentrare, dureri în corp, nevoia de a sta singur sau nevoia de a te plânge permanent cuiva atunci este nevoie să apelezi la ajutorul cuiva”, recomandă specialista.

„Depresia  are la bază un set de simptome și poate fi determinată foarte rapid de orice neurolog.”

Metode care te vor ajuta să înțelegi dacă ai sau nu nevoie de ajutorul unui specialist

„Recomand jurnalele emoționale, pe care să le completezi cu regularitate răspunzând la câteva întrebări:

  1. De la 1 la 10 ce emoții am astăzi?
  2. Ce simt în corp, care este senzația pe care o simt în corp?
  3. Care este emoția dominantă astăzi?
  4. Care sunt gândurile mele?

Este importantă și disciplina și să faci acest lucru zilnic – o scanare a emoțiilor și trăirilor tale. Iar dacă introduci aceste răspunsuri în calendar îți poți face un grafic ca să observi evoluția stărilor tale. Momentul în care înveți să te observi pe tine însuți –  atunci se produce conștientizarea. Dacă nu te observi și te ignori nu ai cum să înțelegi ce ți se întâmplă”, spune Angela Stafii.

La cine ceri ajutor?

„Pentru stările de tristețe și neîncredere, aș recomanda să apeleze la un psiholog sau psihoterapeut. Dacă nu aveți pentru asta bani, în Moldova sunt 40 de centre de sănătate mintală. În fiecare dintre ele sunt psihologi și psihiatri unde poți să te adresezi fără să fii nevoit să plătești. Pentru situațiile de criză, când simți că nu știi ce se întâmplă cu tine – există o specialistă în Moldova foarte bună pe care o recomand cu drag – Liuba Ceban care este psihologă specializată pe suicid, aceasta poate fi găsită accesând pentruviață.md. Site-ul include și un chat anonim online, unde persoanele care au nevoie de ajutor pot adresa întrebări, păstrându-și anonimatul. De asemenea, poți oricând merge la policlinică ca să apelezi la un neurolog.

Pentru ca să nu să se ajungă în asemenea situații recomand cursurile de dezvoltare personală, comunicarea cu natura și animalele. Atrage atenție la dieta alimentară pe care o ai, asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei, oferă-ți un somn de calitate. Participă la traininguri, dansează pentru a-ți elibera emoțiile”, recomandă life couch-ul.

Cum înțelegi dacă o persoană dragă ție se confruntă cu depresia sau chiar cu gânduri suicidare

„Semnele care îți vorbesc despre faptul că o persoană s-ar putea confrunta cu o perioadă dificilă de depresie sunt exact cele menționate mai sus (nedorința de a ieși din casă, nedorința de a se vedea cu prietenii, apariția unei griji exagerate a felului în care arată sau dimpotrivă nepăsare totală, evitarea discuțiilor, etc.).

Totuși, de foarte multe ori, persoanele care se confruntă cu asemenea situații au tendința de a masca propriile trăiri. Recomand să atragi atenția atunci când persoana face niște schimbări radicale, diferite de comportamentul pe care îl afișează uzual. De exemplu dacă se culcă la ore foarte târzii, dacă a început să aibă grijă exagerată de felul în care arată sau dimpotrivă a devenit foarte nepăsătoare. În afară de aceste simptome, noi știm că în viața celor dragi nouă se întâmplă diverse evenimente. Astfel dacă cunoaștem, că de exemplu, o prietenă a ținut foarte mult la un bărbat și acest lucru se vedea, cei doi s-au despărțit, după care ea râde și glumește și zice că totul este în ordine – atrage atenția, fii conștient/ă că ceva s-ar putea să nu fie în regulă”, spune specialista.

Cum ajuți o persoană aflată în impas

„În momentele de depresie, în momentele în care persoanele se confruntă cu gândurile suicidare acestea devin foarte vulnerabile, din acest motiv trebuie să te comporți cu ei foarte prudent – ca și cu un bebeluș. Procesul apropierii acestor oameni trebuie să se deruleze foarte atent, evitând insistența, agresivitatea sau reproșurile. În caz contrar, va exista riscul ca persoana se să închidă și mai mult.

Alte recomandări comportamentale în raport cu persoanele aflate în impas ar fi: prezența fizică, emoțională, tăcere și evitarea oferirii sfaturilor de tipul „lasă că o să treacă”, „ridică-te și mergi, tu ești puternic/ă, eu știu că ești puternic/ă!” – nu lucrează, dimpotrivă, acutizează lucrurile. Ceea ce poți face realmente este să fii prezent/ă fără ca să cauți soluții decât una singură – „Hai să încercăm să căutăm ajutor”. Și dacă observi că persoana nu dorește ajutor la un moment dat, iar lucrurile se înrăutățesc atunci soluția este să găsești un psihiatru cu care să vorbești și să-i ceri recomandări.

„Stai alături, fii prezent/ă pentru că la un moment dat, persoana va întinde mâna pentru ajutor.”

În același timp, dacă acest om este cu tine în casă, dacă locuiți împreună ai grijă la igiena ta mintală și emoțională. Oamenii sunt înzestrați cu neuroni oglindă acest lucru însemnând că sunt în stare să recunoască și să simtă emoția pe care o simte celălalt și să o preia din dorința de a-l ajuta. În schimb, în loc să-l ajute face mai rău pentru că preia tendințele depresive de la omul pe care dorește să-l ajute”, atenționează specialista.

Dacă ți-am stârnit interesul pentru acest subiect și ți-ai dori să afli mai multe, te încurajez să accesezi versiunea video a interviului pe care o atașez mai jos. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Revista EA.md (@revistaea)

Sursa foto & video: Facebook & Instagram