Din frica, lipsa de bani sau pentru că „nu mă doare”. Motivele pentru care o parte dintre moldoveni ezită să meargă la medic în scop profilactic sau când apar primele simptome de boală sunt diverse. În consecință, însă, maladiile se agravează, trec în forme grave, iar tratamentul devine nu doar costisitor, dar și mai complicat. Cum totuși se explică această ezitare, aflăm dintr-un vox realizat de colegii de la AGORA

„Observăm că multe familii pun sănătatea pe ultimul loc. De exemplu părinții vor să le dea educație copiilor. Mai bine să plătească pentru școală decât să achite pentru sănătate, să se trateze de anumite boli, sau să facă un control simplu de rutină” – de această părere este o tânără. În același timp, alți trecători susțin că la mijloc ar fi lipsa banilor sau frica.

„Ca să se ducă la un centru de sănătate particular e scump, la cel de stat – n-au încredere, căci acum toți sunt ocupați cu pandemia dar nu cu lumea”, crede o femeie.

Alt bărbat însă vine și cu o recomandare: „Acum când te adresezi la medici, e clar lucru, unii spun ce sumă trebuie și când știi că economia țării e foarte slabă, când oamenii nu primesc pensie, salariul de vai de capul lor, ei se lecuiesc mai mult cu rețetele lor, care cu ierburi sau cea mai bună soluție a Moldovei – vinul fiert”.

Printre trecători am întâlnit și un bărbat care venea de la stomatolog. Acesta se plânge că din cauză că nu a mers la timp la medic a rămas fără o parte din dantură. Iar cauza e cea financiară. „Ce-i pensia? E ca nimic. Te duci acolo și nu mi-a făcut nimic, două găuri și mi-au luat 600 de lei”, spune bărbatul.

Iar la întrebarea de ce nu a mers mai devreme, mai în glumă, bărbatul spune că atunci când era tânăr nu se plângea de dureri.

O femeie în etate spune că nu obișnuiește să meargă la medic așa cum toată speranța e în credință. „Eu nu mă duc căci eu mă rog lui Dumnezeu și pe mine mă lecuiește Domnul”, spune femeia.

Sursa: AGORA.md