Primăvara aduce adesea o schimbare binevenită după lunile lungi și grele de iarnă. Soarele strălucește mai mult, zilele se încălzesc, încep să apară primele flori și, în multe țări, ceasurile se adaptează la ora de vară pentru a ne prelungi nopțile. Dar există o schimbare pe care probabil că nu o apreciem la fel de mult pe măsură ce ne apropiem de vară: începem să dormim mai puțin.

Mulți dintre noi sunt familiarizați cu dificultatea de a aduna suficientă energie pentru a se ridica din pat dimineața în timpul iernii. Și oamenii de știință spun că nu este surprinzător. Noile cercetări indică faptul că oamenii ar putea avea nevoie de mai mult somn în lunile întunecate de iarnă decât în ​​timpul verii, scrie bbc.com. Această nevoie pare să apară chiar și la oamenii care locuiesc în oraș, unde ne-am aștepta ca luminile artificiale să interfereze cu influența naturală a luminii zilei asupra tiparelor de somn.

„Studiul nostru arată că, chiar și atunci când trăiesc într-un mediu urban, cu doar lumini artificiale, oamenii experimentează somnul sezonier”, spune Dieter Kunkz, unul dintre autorii principali ai studiului și director al clinicii de medicină a somnului și timpului de la Spitalul St Hedwing din Berlin, Germania.

„Mă așteptam ca variațiile sezoniere să fie mai mari dacă pacienții locuiau în afara orașului și ar fi fost expuși doar la lumină naturală”, adaugă el.

Somn REM mai lung
Studiile anterioare au descoperit că expunerea la lumină artificială înainte de culcare poate suprima secreția de melatonină, un hormon produs de glanda pineală care reglează ceasul nostru circadian, ciclul natural somn-veghe care se repetă la fiecare 24 de ore și ne face să ne simțim somnoroși. Dar studiul german, care a folosit înregistrări detaliate ale a 188 de pacienți care locuiau în medii urbane și sufereau de tulburări de somn, a constatat că, chiar și atunci când au fost expuși în mare parte la lumini artificiale, participanții au experimentat variații sezoniere ale somnului REM, care este direct legat de ritmul circadianul.

De fapt, participanții au dormit cu o oră mai mult în decembrie decât în ​​iunie. Somnul cu mișcarea rapidă a ochilor (REM) – care este cea mai activă etapă a somnului, când visăm și ritmul cardiac crește – a durat cu 30 de minute mai mult iarna decât vara.

Somnul REM este reglat de ceasul circadian, „deci faptul că funcționează în paralel cu sezonalitatea are sens”, spune Kunz.

Modificări ale somnului profund
Însă echipa sa a fost surprinsă să descopere că au existat și schimbări sezoniere în somnul cu unde lente (SWS), numit și somn profund.

„Am găsit schimbări specifice în somnul REM și somnul profund, cele două faze principale ale somnului, pe tot parcursul anului. Acest lucru a fost complet nou”, spune Kunz.

Somnul cu unde lente apare în timpul fazei finale a somnului fără mișcarea oculară rapidă (NREM). Acesta este momentul în care organismul repară și regenerează țesuturile, construiește mușchi și întărește sistemul imunitar și este important pentru consolidarea memoriei pe termen lung și procesarea de noi informații. Somnul cu unde lente ale participanților la studiu a fost cu 30 de minute mai scurt în septembrie decât în ​​februarie.

 

Sezonalitatea somnului profund „a fost ceva la care nu ne așteptam”, explică Kunz, „deoarece somnul profund nu este condus de sistemul timpului circadian; este un proces homeostatic. Aceasta înseamnă că cu cât ești treaz mai mult, cu atât somn mai profund. va trebui să-ți recuperezi energia.”

Omul de știință spune că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce avem nevoie de mai puțin somn profund toamna decât iarna. „Încă nu știm ce înseamnă din punct de vedere al funcționalității.”

Este important de clarificat faptul ca studiul a fost facut cu pacienti care sufera de probleme de somn precum insomnia, asa ca ar trebui repetat si cu persoanele care nu au probleme pentru a confirma daca acest efect se vede intr-un mod general.

Neil Stanley, expert în somn la Sleep Station, un furnizor de terapie cognitiv-comportamentală online pentru insomnie, spune că este „deconcertant” faptul că nu avem nevoie de mai mult somn profund în timpul iernii.


„Se crede că somnul cu unde lente este cea mai importantă fază a somnului, deoarece este legat de memorie, de învățare și de optimizarea sistemului imunitar”, spune Stanley. „Percepția că am acorda prioritate somnului profund față de orice altceva. Dacă ai stat o noapte întreagă fără somn, în noaptea următoare ai recupera tot somnul profund pe care l-ai pierdut și doar jumătate din ceea ce ai pierdut din somnul REM”, spune el.


Motivul pentru care somnul nostru se schimbă odată cu anotimpurile ar putea fi ascuns în trecutul nostru evolutiv, gândește Stanley.

„Am evoluat cicluri de lumină și întuneric, așa că atunci când ne trezim într-o dimineață de iarnă și este întuneric, creierul nostru se gândește: „Nu pot face nimic… nu are rost să ne ridicăm din pat”.

Dar un somn bun de noapte depinde și de temperatură. Corpul nostru necesită o temperatură a pielii între 31° și 35°C, lucru pe care îl putem controla cu ușurință cu încălzirea centrală în lumea modernă.

Vara, când temperaturile ridicate sunt mai frecvente, acest lucru poate fi mai dificil de controlat, mai ales în timpul valurilor de căldură.

Schimbările de program
Dacă rezultatele studiului lui Kunz sunt corecte, ar trebui să luăm în considerare schimbarea obiceiurilor de somn pe tot parcursul anului?

Majoritatea oamenilor mențin un model de somn similar pe tot parcursul anului, spune Kuntz. Se culcă după ce s-au uitat la televizor în jurul orei 10:30 – 23:00. și apoi se trezesc pe la 7:00 AM. a merge la muncă. Copiii sunt încurajați să meargă la culcare în același timp. Deoarece școala și serviciul determină la ce oră trebuie să ne trezim dimineața, ar putea fi mai bine să ne culcăm puțin mai devreme iarna, având în vedere „nevoia mai mare de somn”, spune Kunz.


„Când știm că trebuie să dormim mai mult iarna, nu are sens să ne păstrăm programele pe care le-am stabilit atunci când ne simțim mai bine în timpul verii”, spune cercetătorul. Dacă oamenii respectă aceleași modele de somn pe tot parcursul anului, „studiul nostru arată că nu vor beneficia de o oră sau două în plus de somn în fiecare noapte, iarna. Mă îndoiesc că acest lucru ne va îmbunătăți sănătatea”.


Lipsa somnului este asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, boli coronariene, obezitate și depresie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Potrivit unui studiu norvegian recent, pacienții care și-au vizitat medicul și au raportat că dorm mai puțin de șase ore pe noapte au avut un risc mai mare de infecție decât cei care au dormit șapte sau opt ore.

Pacienții care sufereau de probleme cronice de somn au avut tendința de a raporta o nevoie mai mare de antibiotice. Potrivit studiului, cei care dormeau mai mult de nouă ore pe noapte prezentau, de asemenea, un risc mai mare de infecție.

„O posibilă explicație pentru aceste descoperiri este că a avea o infecție poate provoca probleme de somn sau somnolență sau că atât somnul, cât și riscul de infecție sunt legate de o boală de bază”, spune autorul principal al studiului, Ingeborg Forthun, cercetător de la Universitatea din Bergen, în Norvegia.

„Având în vedere că infecțiile sunt mai frecvente iarna, poate fi important să dormi mai mult pentru a evita infecțiile”, spune Forthun.

Dar, de asemenea, să dormi puțin mai mult te poate ajuta să te simți mai treaz atunci când alarma ta sună într-o dimineață rece de iarnă.

 

Distribuie articolul: