Pe 1 aprilie, când eram copil, tata ne trezea și spunea că afară a nins. Așa începea Ziua Păcălelilor în familia mea. Dar v-ați întrebat vreodată de ce pe 1 aprilie se fac glume și oamenii se păcălesc?

Originile Zilei Păcălelilor din aprilie

Ziua Păcălelilor este sărbătorită de mai multe secole , deși originile sale exacte rămân un mister. Unii istorici speculează că Ziua Păcălelilor de aprilie datează din 1582, când Franța a trecut de la calendarul iulian la calendarul gregorian, așa cum a cerut Consiliul de la Trento în 1563. În calendarul iulian, ca și în calendarul hindus, noul an începea odată cu echinocțiul de primăvară, în jurul datei de 1 aprilie.

Persoanele care au primit cu întârziere vestea sau care nu au recunoscut că începutul noului an s-a mutat la 1 ianuarie și au continuat să îl sărbătorească în ultima săptămână din martie până la 1 aprilie au devenit ținta glumelor și a păcălelilor. Printre aceste farse se număra faptul că li se puneau pești de hârtie pe spate și erau numiți poisson d’avril (pește de aprilie), despre care se spunea că simbolizează un pește tânăr, ușor de prins și o persoană credulă.

Hilaria în Roma Antică

Istoricii au legat, de asemenea, Ziua Păcălelilor de aprilie de festivaluri precum Hilaria (în latină, veselă), care era sărbătorită în Roma antică la sfârșitul lunii martie de către adepții cultului lui Cybele. Aceasta presupunea ca oamenii să se deghizeze și să-și bată joc de concetățeni și chiar de magistrați și se spune că a fost inspirată de legenda egipteană a lui Isis, Osiris și Seth.

Echinocțiul de primăvară și Ziua Păcălelilor din aprilie

Există, de asemenea, speculații conform cărora Ziua Păcălelilor  ar fi fost legată de echinocțiul de primăvară sau prima zi de primăvară în emisfera nordică, când Mama Natură îi păcălea pe oameni cu vremea schimbătoare și imprevizibilă.

Istoria Zilei Păcălelilor

Ziua Păcălelilor de aprilie s-a răspândit în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea. În Scoția, tradiția a devenit un eveniment de două zile, care începea cu vânătoarea de gowk, în care oamenii erau trimiși să îndeplinească cerințe false (gowk este un cuvânt pentru pasărea cuc, un simbol pentru prost) și era urmată de Ziua Tailie, care presupunea farse jucate pe fundul oamenilor, cum ar fi prinderea de cozi false sau de semne cu lovește-mă pe ei.
Farse de Ziua Păcălelilor de aprilie

În vremurile moderne, oamenii au făcut eforturi mari pentru a crea farse elaborate de Ziua Păcălelilor de aprilie. Ziarele, posturile de radio și televiziune și site-urile web au participat la tradiția de 1 aprilie de a raporta afirmații fictive prin  care și-au păcălit publicul.

Sursa: History

Distribuie articolul: