Asociația „Pomușoarele Moldovei”, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), lansează campania de promovare a produselor locale și a consumului acestora. Campania se va desfășura pe parcursul lunilor de vară, când este perioada de recoltare a pomușoarelor locale.

În tot acest timp, Asociația „Pomușoarele Moldovei” va informa consumatorii despre avantajele pomușoarelor și va promova consumul de pomușoare moldovenești. De asemenea, în cadrul campaniei vor fi prezentate diverse activități de producere a pomușoarelor drept modele de afaceri pentru tinerii și femeile din spațiul rural.

Sectorul de producere a pomuşoarelor este un domeniu în dezvoltare în Republica Moldova. Suprafețele ocupate de culturile bacifere sunt într-o creștere dinamică în ultimii ani, de la 1000 hectare înregistrate în 2010, până la 4,1 mii hectare înregistrate în 2019. La fel în 2019, de pe circa 4,1 mii ha de plantații de pomușoare au fost recoltate circa 15,5 mii tone de fructe. Cele mai cultivate pomușoare în Republica Moldova sunt căpșuna, zmeura și coacăza neagră. Totodată, fermierii cultivă și pomușoare mai puțin tradiționale cum ar fi cătina albă, afinul, goji, cornul sau ioșta.

Consumul zilnic de pomușoare proaspete este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, vârstnicilor, precum și persoanelor cu diverse probleme de sănătate. Avantajul principal practic al tuturor baciferelor este conţinutul mare de antioxidanţi. Totodată, pomușoarele contribuie la profilaxia bolilor sistemului nervos, cardiace şi ale altor organe.

„Pomușoarele Moldovei” este o organizație neguvernamentală, apolitică, nonprofit, creată prin libera voință a producătorilor de pomușoare. Prin activitățile sale permanente contribuie la dezvoltarea sectorului pomușoarelor prin activități de advocacy, organizare de instruiri pentru producătorii de pomușoare, organizare la târguri cu comercializare și participare la târguri și expoziții și promovarea consumului de pomușoare locale.