Aliona Țurcan a absolvit la Chișinău studiile în contabilitate și a plecat în Italia pentru o viață mai bună. Împreună cu soțul, au stat zece ani printre străini și au muncit din greu în agricultură. Departe de casă, dorul îi măcina și soțul a decis ca la întoarcere să planteze o livadă. Calculată din fire, Aliona era sceptică referitor la investiția în agricultură și la cât de repede aceasta va aduce rezultate. Însă dragostea de pământ deja a reușit s-o cuprindă și pe ea.

Fructe aromate, șase luni pe ani

Pas cu pas, pe când soțul creștea livada, care avea să aducă venituri abia peste șapte ani de activitate, Aliona a inițiat o afacere cu căpșuni, deoarece aceste fructe parfumate îi aduc aminte de casă. Așa a reușit să îmbine dorința de a-și susține soțul și au pus împreună temelia gospodăriei lor în Șoldănești. În 2011 au selectat soiul potrivit de căpşuni remontante, pentru că acesta dă recoltă de la începutul verii până în noiembrie. Astfel, soții își diversifică sursele de venit pentru siguranța familiei lor.

„Antreprenoriatul nu este pentru toți. Vor avea succes cei cu tărie de caracter, perseverență și răbdare! Sunt calități necesare pentru a depăși toate obstacolele care apar în dezvoltarea unei afaceri, cum ar fi finanțarea acesteia, forța de muncă, concurența neloială, identificarea piețelor de desfacere etc”, spune Aliona.

Parteneriate, proiecte, colaborări

Femeia de afaceri zice că probabil e mai puternică de caracter și de aceea nu s-a simțit discriminată în viața personală și profesională. Ba din contra, la acest capitolul a simțit susținere din partea societății și a realizat că sunt mai multe oportunități. E o fire tenace, muncește mult, cu drag și cu determinare. Aliona a setat parteneriate, s-a asociat cu alți producători de pomușoare, a participat la diverse programe de suport pentru a izbuti în creșterea afacerii. Împreună cu familia au investit timp, resurse în diverse activități, instruiri, expoziții și au accesat fonduri pentru înființarea plantațiilor, procurarea echipamentului pentru seră, care includea sistemul de irigație, frigiderul și altele.

Și-a unit eforturile cu alți producători în speranța că se va reuși fidelizarea consumatorului autohton, pentru că de sine stătător e dificil. Agențiile de dezvoltare, instituțiile de stat și organizațiile de suport susțin eforturile producătorilor, mai ales când aceștia lucrează în spirit participativ. Desigur producătorii așteaptă protejarea pieței interne de către stat, pentru că țara e mică și volumele sunt mici, respectiv neconcurențiale față de producătorii din afara țării.

Vânzările online – soluția pe timp de pandemie

Şi dacă anul a început pesimist, continuarea a fost și ea derutantă. Unii colegi cu soiuri mai timpurii își aruncau marfa, nefiind clar ce va urma.

„E un moment când e nevoie să te aduni și să-ți schimbi strategiile. Dacă înainte mai mult vindeam direct în Bălți și Chișinău, anul acesta am încercat sa ne promovăm marfa online și am fost plăcut surprinși!”, menționează producătoarea.

Gospodăria Țărănească „Aliona Țurcan” se extinde pe 0,45 ha și a reușit să realizeze multe în cei opt ani de activitate. Chiar dacă pandemia a adus modificări pe termen scurt, familia lor are planuri mari pentru viitor. Alături de familie, antreprenoarea va munci cu dedicație pentru a crea produse apreciate și pe placul copiilor și maturilor, oferind alternative sănătoase pentru fiecare. Speră că acest brand va fi tot mai recunoscut în țară, își va spori prezența online și în curând vor iniția exportul.

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova. Conținutul acestui material este responsabilitatea exclusivă a Asociației „Pomuşoarele Moldovei” și nu reprezintă sub nicio formă opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

P