Raionul Ocnița se poate mândri cu unica fermă de păstrăv de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În Naslavcea – cea mai nordică localitate din țară, deja de câțiva ani crește cu succes păstrăvul curcubeu. Ferma este situată pe o câmpie pitorească în care au fost construite mai multe bazine. Familia Bîrlădeanu a adus icrele din Polonia, iar peștele este hrănit doar cu mâncare ecologică din Europa, scrie AGORA.

„Totul s-a pornit de la livadă. Noi am căutat sursă de apă pentru irigare. Astfel noi am găsit această sursă în zona respectivă, am creat rezervoare de acumulare a apei, în rezultat am pornit afacerea cu păstrăvul”, povestește Dumitru Bîrlădeanu.

Peștele de munte s-a adaptat ușor la condițiile climaterice specifice nordului Moldovei. Iar acum, datorită susținerii Uniunii Europene, în cadrul programului implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, pe teritoriul fermei se construiește o agropensiune și o zonă de camping pentru turiștii locali și nu numai.

„Un rol foarte important la programul Solidarity Fund este asocierea noastră ca mediu de afaceri raion, administrații locale și organizații non-guvernamentale ca noi să comunicăm între noi, să ne asociem, să ne ajutăm unul pe altul, să ne învățăm unul pe altul și să înțelegem că noi nu suntem singuri, când înțelegi că raionul are perspectivă evident că apar alte puteri, idei și cum voi ați văzut și realizări.

Nimic nu se compară cu gustul plăcintelor calde tocmai scoase din cuptor. Din acest motiv, Aliona Rusu, după mulți ani petrecuți peste hotare, s-a întors în localitatea natală, Sauca, raionul Ocnița. Din totdeauna și-a dorit să revină acasă și să facă lucruri frumoase pentru consăteni.

„Primii pași au fost ca să ne ocupăm de turism și agrement, turism anume în zonele rurale. În câteva luni am reușit și am cumpărat minimarketul din sat care este spațiul actual. Aici am hotărât să deschidem, cu gândul la consăteni, cu gândul la satul nostru, un local unde am putea sărbători chiar și cele mai mici evenimente”, spune Aliona Rusu.

În cuptorul fermecat de la Sauca, bucatele tradiționale sunt pregătite fără conservanți sau adaosuri, doar cu sare și piper.

„Noi, femeile în afaceri din Republica Moldova avem norocul că suntem susținute de Uniunea Europeană. Este vorba de o colaborare frumoasă între comunitatea europeană și „33 de Vaduri”. Datorită proiectului la care am participat am reușit să amenajăm cuptorul tradițional. Cuptorul nostru se numește „Cuptorul fermecat” în care noi facem în fiecare zi pâine de casă, plăcinte, toate bucatele calde se fac la cuptor. Orice vizitator care ne calcă pragul și gustă din bucatele noastre cred că vine și a doua și a treia oară pentru că la noi este ca la mama acasă”.

În zonele rurale, accesul la medicină de calitate este mai mult decât o necesitate. Soții Violeta și Eduard Maniuc au studiat stomatologia și au deschis, în orașul Sîngerei un cabinet de imagistică dentară dotat cu utilaj modern, atât de necesar.