Pasiunea pentru pedagogie, odată cu dăruirea și dorința de a ajuta copiii, își are rădăcinile în copilărie. Protagonista acestei ediții #ProfesoriCOOL, Olga Munteanu, învățătoare de clase primare din cadrul Liceului Waldorf din capitală, și-a ales profesia cu sufletul, lucru care o face fericită.

„Îmi amintesc cu mult drag și nostalgie prima scânteie care mi-a luminat gândul că vreau să devin învățătoare. Eram în clasele primare când am șoptit sufletului că eu voi deveni învățătoare. De ce? Nici până în ziua de azi nu găsesc răspuns la această întrebare. Așa am simțit atunci! Îmi plăcea să învăț! Îmi plăcea să ajut colegii! Chiar fiind în grădiniță, țin minte că mă ruga educătoarea să citesc povești copiilor așezându-mă pe un scăunel în centrul grupei”, își începe dezvăluirile Olga Munteanu.

Primii ani de activitate sunt mereu o provocare, însă bucuria de a preda copiilor a ajutat-o să exceleze în parcursul său.

„Cel mai greu mi-a fost să elaborez un proiect didactic zilnic, care să corespundă apoi cu ora propriu-zisă de predare. Nu mi-a reușit niciodată, deoarece îmi plăcea să improvizez pe loc activități, jocuri, madalitati de înțelegere și asimilare.

Cea mai mare bucurie este să știi că elevul vine cu plăcere la scoală. El vrea la școală. Vrea să învețe nu din cărți, dar din cuvântul viu al învățătorului”, mai povestește profesoara.

Pentru ea fiecare copil este important și minunat: „Atunci când ești conștient de misiunea pe care o ai și atunci când accepți fiecare copil ca o individualitate aparte cu felul lui de a fi, cu potențialul propriu nu poți să ai favoriți!! Îmi place mult citatul Copilul e ca un fluture în vânt. Unii pot zbura mai înalt decât alții, însă fiecare zboară cum poate mai bine. De ce i-am asemăna? Fiecare este diferit! Fiecare este deosebit! Fiecare este minunat!

„Da, era tehnologiilor ne impune să fim în pas cu cerințele generației actuale! Încerc să fiu permanent într-un studiu TIC, pentru a utiliza cunoștințele în scopuri profesionale, dar nici de cum în scopuri de predare, comunicare cu elevii. La orele mele mă strădui să fiu actorul principal, dotat cu o fantezie și imaginație nemăsurabilă. Cuvântul viu nu-l poți înlocui cu nici o tehnologie modernă. Cu fiecare ocazie discut cu elevii, părinții despre nocivitatea tehnologiilor și cum ar trebui să echilbrăm dorința cu utilul! Care e diferența între a citi o carte și a privi un film!…

Am educat și instruit 6 generații de copii. Fiecare generație era deosebită, era mai altfel, mai diferită! Dacă e să compar copiii de azi sunt mai activi, mai îndrăzneți, mai liberi! Generația „Z” ne provoacă de a fi la curent cu toate, să găsim răspuns la orice întrebare, să le acordăm mai multă atenție, iar orele să fie de a-i forma, dar nu a-i informa. Ei au nevoie de puțină teorie și mai multă practică!”, explică Olga Munteanu.

Învățătoarea este ferm convinsă că nicio predare la distanță nu poate înlocui orele în clasă, pe viu: „Pandemia nu poate fi un pretext de a face răsturnări majore în învățământ. Ea are o altă menire pentru omenire. Vor fi schimbări cu siguranță, dar metodele de predare într-o formă liberă, creativă, educația de la suflet la suflet trebuie să rămână pilonii sistemului de învățământ”

„De obicei, elevilor de clasele primare le place să facă complimente, „cât de frumoasă sunteți!” sau „ce fular frumos aveți!” . Ei sunt foarte atenți la tot ce faci, cum vorbești, cum te îmbraci. Eu, la rândul meu, mă strădui să fiu „eu însumi”, așa cum sunt, așa cum simt! La această vârstă copiii învață și se dezvoltă prin imitație. De aceea, în calitate de model pentru ei, trebuie să fiu precaută la tot ce fac”, mai spune învățătoarea de clase primare.

Profesoara a mai dezvăluit că au fost obiecte pe care nu le-a îndrăgit când era elevă. „La scoală nu-mi placea educația plastică, geometria și atitudinea unor profesori. Acum în calitate de învățător, eu cu mare drag predau educația plastică și geometria, în așa fel, încât elevilor să le placă. Am găsit formula succesului, pentru că atunci când predai cu sufletul, dar nu cu mintea, am în vedere artistic, creativ, accesibil, motivant, obții performanțe în orice domeniu”

„Îmi este greu să spun cum văd activitatea mea peste 10 ani, probabil voi avea rolul de bunica-învățătoare. Experiență și cunoștințele nu vor fi atât de importante ca spiritul meu activ, energic, creativ, dar și copilăresc. Dacă nu te simți copil, lucrând cu copiii, nu poți să te apropii de sufletul lor, să înțelegi necesitățile lor. Cât îmi va da Domnul putere, sănătate, energie, atâta timp voi fi îndrumătorul copiilor”, ne destăinuie Olga Munteanu.