Un nou interviu pentru #ProfesoriCool cu Olesea Capcelea, profesoara care a îmbrățișat acum 12 ani, cu sufletul și mintea, această meserie nobilă. Deși inițial și-a dorit să fie juristă, anume în pedagogie și-a găsit vocația. „Pasiunea dă vieții putere, savoare și sens” – spune ea. 

„Mă numesc Capcelea Olesea, activez în domeniul pedagogic din 2008, iar la I.P.L.T. „Gheorghe Asachi”, or Chișinău de 3 ani.  Am absolvit Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (2008), iar în anul 2012 Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, mun. Chișinău. Am urmat studiile de master la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, la specialitatea Management educațional. Iar în anul de studii 2017-2018 mi s-a conferit gradul I didactic”, ne dezvăluie profesoara de istorie.

Decizia de a îmbrățișa pedagogia

„Gândurile mele aveau un alt parcurs, doream să devin jurist, îmi plăcea foarte mult să cercetez micile cazuri de neînțelegeri cu prietenii, dar am fost influențată de mama mea, care m-a ghidat spre lumea pedagogică. Am îmbrățișat o meserie nobilă – cea de dascăl. Și cum menționa Anthony Robbins „Întâlnirea cu oportunitatea generează acel vlăstar pe care-l numim noroc”.

Despre pasiuni, materii îndrăgite și mai puțin dragi, dar și chiulitul de la ore

„Dulcea copilărie… Îmi amintesc cu drag diferite întâmplări, evenimente importante pentru mine care mă fac să zâmbesc adesea. Am fost pasionată de limba și literatura română, datorită dragei mele profesoare Cecoi Svetlana, care mi-a marcat profund viitorul. Mai puțin chimie.

Am chiulit deja în anii de studenție, din curiozitate, deoarece nu chiulisem niciodată. Dar mă mustra mult conștiința și nu am  mai repetat acea experiență”, povestește Olesea Capcelea.

Nu este suficient să știi, trebuie să inspiri…

„Henry David Thoreau menționa „Lucrurile nu se schimbă, noi ne schimbăm”, dacă dorești o adevărată colaborare cu discipoli, este necesară o strategie în care găsești cheia sufletului.

Dacă  ceea ce faci nu corespunde cu ceea ce urmărești, trebuie să ții minte la ce rezultate țintești. Devii mai flexibil pentru schimbare și treci la acțiuni, pentru că nu ajunge doar să știi, ci să inspiri pentru cercetare mai aprofundată. Probabil greutățile întâmpinate în relațiile cu discipolii sunt valorile ce reprezintă sisteme specifice de credință pe care le avem în legătură cu ceea ce este sau nu bine să facem în viață”, se pronunță EA.

Profesorul trebuie să se adapteze

„Încă o dată, nu este de ajuns să știi. Rezultatele se obțin trecând la fapte.

Creșterea profesională reprezintă efectul produs dintre relații, așteptări, obiective urmărite și rezultatele obținute. Profesorul de azi trebuie să se adapteze la schimbări sec. XXI.

Cu toții continuăm să învățăm pe parcursul vieții, iar în situația de pandemie, am învățat accelerat multe. Am învățat să apreciem orele de curs cu prezența fizică la școală, interacțiunea elevi-profesor și elevi-elevi, dar în același timp să pornim un proces ireversibil de studii la distanță, să ne familiarizăm cu metode și resurse educaționale noi din mediul online și să mergem în pas cu tehnologiile moderne. Nu cred că vom reveni vreodată la lecții clasice în totalitate, ci vom integra eficient tehnologiile informaționale în procesul educațional”, mai explică dascălul.

Despre cât de importantă este starea elevului și ce rol are profesorul

„Există stări care stimulează încrederea, dragostea, bucurii, care descătușează puterea personală. Dar sunt și stări paralizate, teamă, neliniște, tristețe, frustări care secătuiesc puterea. E necesar ca profesorul să creeze o stare confortabilă de creativitate, în care elevii să se manifeste și să fie fericiți”, este convinsă profesoara.

Cea mai frumoasă zi în carieră

„Multe s-au perindat de-a lungul anilor și am reușit să adun amintiri, emoții, oameni, clipe de neuitat, pentru care le sunt recunoscătoare discipolilor mei. Cea mai frumoasă zi a unui pedagog este atunci când își vede elevii împliniți cu o notă bine meritată la un test, susținerea cu brio a examenelor, alegerea corectă a profesiei, obținerea unui job de vis, succesele personale… dar și fiecare zi trăită în clasă alături de elevi”

Pasiunea dă vieții putere, savoare și sens

„Totul trebuie să vină din inimă, dacă nu iubești această meserie, dacă ți se pare respingătoare pe alocuri, enervantă, mai bine să nu vii în pedagogie.

Pasiunea dă vieții putere, savoare și sens. Nu există măreții fără pasiunea de a fi măreț. Consider că este extraordinar să câștigi respectul și afecțiunea elevilor. Să apreciezi ce este frumos și să descoperi ce este mai bun în fiecare discipol. Să las în urma mea o lume un pic mai bună”, încheie Olesea Capcelea, profesoară de istorie și dirigintă, care a câștigat încrederea, respectul și dragostea discipolilor săi.

Sursa foto: Arhiva personală