Sărbătorile religioase în Moldova se sărbătoresc pe rit vechi. Însă în ultimii ani, crește tendința de a sărbători Crăciunul pe stil nou, adică pe data de 25-27 decembrie. Valabil și de Revelion. Sărbătorim cu mult fast schimbul dintre ani, pe data de 31 decembrie. Însă, ne-am întrebat cum sărbătorește diaspora țării noastre cele două sărbători și ce emoții au în această perioadă. Totodată, am întrebat cum ar dori să se sărbătorească Crăciunul în Moldova.

Larisa Carp din Israel răspune.

În Israel, Crăciunul nu e sărbătoare majoritară. Sărbătoresc arabii creștini, un procent foarte mic de israileni (nu evrei!) care sunt creștini (soții, soți creștini) și lucrătorii străini creștini. Nu e zi liberă chiar și pentru arabii creștini. În Haifa, de exemplu, practic unicul oraș din țară, deja de peste 10 ani, în această perioadă, care coincide și cu sarbatoarea evreească Hanuca, se împodobește un pom mare de Crăciun, unde sunt alături și simbolurile islamice și evreești, se organizează Sărbătoarea Luminilor. Se organizează diferite activități culturale. În orasele unde compact locuiesc arabii creștini, știu că se organizează Crăciunul foarte frumos, dar nu am avut ocazia să văd.

Revelionul la fel, zi de lucru, dacă nu e zi de sâmbătă. Fiecare, cine dorește, sărbătorește în familie sau cu prietenii. Nu este interzis, restaurantele sunt pline; lumea se distrează.
Desigur, de Crăciun în Bisericile creștine se oficiază slujbe religioase, catolicii și arabii creștini pe 25.12, crestinii ruși pe 7.01.

În privința Crăciunului în Moldova. Ce să zic? Bunicii noștri până în anul ’40 sărbătoreau Crăciunul pe data de 25.12, pe urmă stiți deja care e situația. Sigur, ar fi minunat să fim în rând cu lumea, și să sărbătorim pe data de 25 decembrie.
Dar, atât timp, cât încă suntem legați de Biserica rusă, e cam greu. Chiar și unele Biserici, care au trecut la Mitropolia Basarabiei continuă să sărbătorească Crăciunul și toate sărbătorile religioase încă pe rit vechi. Generația în vârstă, cei de dupa ’40, încă le vine greu să se conformeze, din respect pentru ei se ține pe rit vechi. Dar, sper că, cu timpul, se vor schimba lucrurile.

Cam asta e situația în Israel, în general. Totul e mai altfel ca în Europa. De aceea, mulți israileni preferă, în această perioadă, să plece peste hotare. Și nu din motive religioase, pur si simplu la distracție.

Distribuie articolul: