Pandemia de coronavirus  a însemnat schimbări majore în viețile tuturor, inclusiv adaptarea la noile moduri de lucru. În timp ce unii dintre noi s-au întors fizic la locul de muncă, mulți încă lucrează de acasă sau trec printr-o perioadă de tranziție.

Cum facem să ne adaptăm la aceste schimbări? Este deosebit de important să îmbrățișăm elementele aflate sub controlul nostru și să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ne asigura o stare de bine. Stresul și neliniștea sunt inevitabile în aceste vremuri incerte, dar, din fericire, avem multă putere în noi înșine pentru a ajuta la atenuarea lor.

Lucrul de acasă are avantaje de care unii dintre noi ne bucurăm (adio trafic!), dar vine la pachet cu aspecte care nu sunt tocmai plăcute (lipsa contactului cu colegii, socializare mai puțină).

Astfel apar sentimentele de stres, lipsă de motivație, anxietate și incertitudine. Pe lângă acestea, mulți dintre noi ar putea fi îngrijorați de perspectivele viitoare de angajare sau de găsirea celui mai bun mod în care putem împăca munca cu viața personală și de familie.

Citește mai departe câteva sfaturi simple oferite de doc.ro care te pot ajuta să te simți mai productiv și mai motivat și să ai grijă de sănătatea ta mintală în timp ce lucrezi de acasă.

Nu te trezi brusc

Sistemul nervos este influențat de modul în care te trezești dimineața, așa că, în lipsa navetei, permite-ți luxul de a te ridica încet din pat. În loc să sari din pat după ce auzi o alarmă iritantă, deschide ochii și respiră în mod conștient pentru a avea un sistem nervos echilibrat.

De asemenea, poți încerca să bei altceva decât o cafea, imediat ce te-ai trezit – corpul tău nu vrea un boost de cofeină chiar de la prima oră. Încearcă o apă infuzată cu semințe de coriandru. Pur și simplu zdrobește 3 lingurițe de semințe de coriandru înainte de a le pune într-un pahar de apă plată și lasă la infuzat peste noapte. Amestecul va fi gata de consumat când te trezești.

Stabilește și respectă o rutină de muncă și odihnă

Fără programele fixe de la serviciu, granițele dintre timpul de lucru și timpul personal se pot estompa și pot fi stresante. Urmează-ți tiparele normale de odihnă și de lucru dacă poți și rămâi consecvent.

Ridică-te din pat la aceeași oră la care obișnuiai și când mergeai fizic la serviciu, mănâncă micul dejun și schimbă-te de pijamale. Încearcă să îți umpli cu altceva „timpul de navetă” și petrece-l făcând exerciții, citind sau ascultând muzică înainte de a te apuca de treabă.

Cel mai important, când ziua de lucru se oprește, încetează să lucrezi. Închide calculatorul, nu mai verifica e-mailurile și concentrează-te asupra vieții tale de acasă. Și la sfârșitul zilei, încearcă să te culci la ora ta obișnuită.

Creează un spațiu de lucru dedicat

Dacă poți, găsește un spațiu liniștit departe de cei din casă și de elemente perturbatoare, cum ar fi televizorul (sau bucătăria).

Pune tot ce nevoie într-un singur loc, înainte de a începe lucrul – încărcătoare, pixuri, hârtie și orice altceva – și închide ușa dacă poți. Chiar și într-un spațiu mic sau comun, încearcă să îți asiguri o zonă pentru lucru.

În cele din urmă, stai confortabil. Deși ar putea fi tentant să stai pe canapea, este mult mai bine să stai la un birou sau la o masă. Dacă nu ai mobilier de birou, cum ar fi un scaun reglabil, încearcă să utilizezi perne pentru a sta confortabil pe scaun sau o cutie care să îți servească drept suport pentru picioare.

Fă pauze, cum obișnuiai și la serviciu

Este important să faci pauze, pentru a gestiona mai ușor sentimentele de stres.

Încearcă să iei masa de prânz, să faci pauze regulate pentru a-ți odihni ochii și acordă-ți timp să te concentrezi pe altceva, astfel încât să te simți mai concentrat când te întorci. Chiar și 5 – 10 minute de pauze scurte în fiecare oră te pot ajuta să fii productiv.

Dacă este posibil, petrece timp în aer liber, este un obicei excelent pentru sănătatea ta mintală. Stabilește o oră pentru a merge la plimbare, la alergare sau la plimbare cu bicicleta pentru aer curat sau o cafea.

Rămâi conectat cu colegii tăi

Chiar dacă lucrul de acasă are beneficiile sale, este posibil să te simți mai izolat. Dar există o mulțime de modalități de a rămâne în contact cu cei care contează.

Indiferent că vorbim de muncă sau de casă, interacțiunea umană contează mult, așa că inițiază apeluri video și apeluri telefonice cu colegii tăi în loc să trimiți e-mailuri. Și, ține minte, colegii tăi probabil se simt la fel ca tine. Întreabă-i cum se descurcă și dacă există modalități în care vă puteți sprijini reciproc.

Fă-ți timp pentru a socializa virtual – ia o pauză virtuală de cafea sau programează o întâlnire online cu colegii, pentru a face schimb de idei.

Gândește pe termen mai lung

Este posibil să continui să lucrezi de acasă pentru o perioadă, așa că gândește-te la modalități în care poți îmbunătăți modul în care o faci. Dacă ai o cameră mai caldă sau care are o fereastră care lasă să intre multă lumină, ai putea lucra acolo?

Încercați să îmbunătățești modul în care colaborezi cu ceilalți. Există moduri diferite de interacțiune online sau un software nou pe care l-ai putea folosi?

Ascultă muzică relaxantă

Totul în lumea noastră vibrează la frecvențe diferite, iar noi, oamenii, nu facem excepție. Muzica pe care alegem să o ascultăm ne influențează gândurile, emoțiile și energia, așa că alege cu atenție. Îți recomandăm o frecvență blândă, cum ar fi muzica clasică sau mantrele atunci când îți începi ziua și când ai terminat sarcinile legate de muncă.

Nu uita să faci mișcare

Fiecare persoană are propriul mod unic de a-și elibera energia și, indiferent dacă preferi yoga, alergarea sau mersul pe jos, asigură-te că faci acest lucru zilnic. Aerul proaspăt și mișcarea ne țin cu picioarele pe pământ și ne reîncarcă energetic. Ieși la o plimbare în aer liber, inspiră adânc și bucură-te de soare!

Fă-ți o rutină de culcare

După încheierea serviciului, închide laptopul și adoptă o rutină de seară. Aceasta ar putea include meditația, care să te ajute să treci de la modul de lucru la modul de relaxare. Eliminarea gândurilor și emoțiilor reprezintă cheia pentru un somn sănătos.

Aprinde o lumânare parfumată sau niște bețișoare cu diverse arome. Fă o baie relaxantă și folosește uleiuri esențiale pentru a-ți masa pielea.

Exersează recunoștința. Gândește-te de ce ești recunoscător pentru ce s-a întâmplat în ziua care a trecut? Când ne exprimăm recunoștința, creierul nostru eliberează dopamină și serotonină, cei doi neurotransmițători responsabili pentru starea de spirit și emoțiile noastre, făcându-ne să ne simțim fericiți.

Fă o detoxifiere digitală, dacă poți. Închide internetul și pune telefonul în modul avion. Energia wireless emite o frecvență care îți poate epuiza energia corpului, așa că încearcă să o limitezi cât mai mult posibil – mai ales în perioada de odihnă. De asemenea, ține-te departe de orice notificări care te-ar putea împiedica să te relaxezi. Rareori există ceva care nu poate aștepta până în următoarea zi lucrătoare.

 

Distribuie articolul: