Așteptăm tot anul împrejur vacanța de vară, iar cei mai mulți aleg să meargă la mare sau, în zonele unde sunt lacuri, ștranduri sau ape curgătoare. Acolo, canicula este mai ușor de suportat și ne putem bronza. Este bine să avem grijă de pielea noastră, când ne expunem la soare, pentru că ne putem alege și cu arsuri grave.

Chiar dacă știm, ori doar avem impresia că știm totul despre timpul petrecut de plajă – despre raze ultraviolete, loțiuni de plajă și „after-sun”, uneori tot ajungem să facem insolație, sau să ne alegem cu pielea arsă. Medicii spun că trebuie să fim foarte atenți atunci când stăm în apă, pentru că senzația de răcoare ne poate face să uităm de protecție.

7 lucruri esențiale pentru un bronz fără riscuri

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European, ne dă câteva ponturi care ne pot salva de la arsurile solare:

  1. Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10 – 16.
  2. Dacă ești la piscină sau la mare, e bine de știut că apa amplifică efectul radiațiilor solare, iar senzația de confort termic nu protejează de arsuri.
  3.  Aplică în mod repetat loțiunile de plajă, pentru a-ți asigura un ecran protector. Formula „este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care te asigură că vei beneficia de factorul de protecție menționat pe etichetă.
  4. Poți utiliza geluri sau spray-uri pentru față, iar dacă ai tenul gras, căută formule non-comedogenice. Verifică factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor), care trebuie să fie mai mare dacă pielea e mai deschisă la culoare, sau dacă intensitatea expunerii la radiațiile solare este mai mare. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50, putând, apoi, trece la un indice mai mic, respectiv 25.
  5. Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, pentru a asigura pătrunderea optimă în piele. Plus, la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete, iar dacă sunt aplicate corect, durata protecției ajunge și până la 80 de minute.
  6. Bea 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci: apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică, un pahar la 15-20 minute. Evită băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare, întrucât sunt diuretice – te deshidratează și te transformă într-o potențială victimă a caniculei.
  7. Prezentarea tardivă la spital, sau tratamentele improvizate în arsuri, precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere, pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.

Ce sunt arsurile solare?

Arsura solară este o inflamație acută a pielii, provocată de razele puternice ale soarelui, care emit ultraviolete.

Când soarele intră în piele, la nivelul celulelor pigmentare se formează colorantul melanină, care se depune în straturile externe ale pielii și aceasta capătă o culoare cafenie.

Mai mult, pielea se îngroașă. În același timp, razele UV, așa-numiții radicali de oxigen, dăunează colagenului, fibrelor țesutului conjunctiv și provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. În același timp, este atacat și materialul ereditar al celulelor (ADN-ul). Efectele razelor UV asupra acestora poate să dispară, când încetează expunerea excesivă la soare.

Reține: protecție, răcoare, hidratare – sunt cele 3 măsuri importante pentru a evita insolațiile și arsurile solare!

Citește și: Alimentele care te vor ajuta să îți menții bronzul frumos pe o perioadă mai lungă

Sursa: click.ro

Foto: weheartit