Deși este normal ca un copil să răcească de 8-10 ori pe an, cele mai multe dintre aceste episoade se produc în sezonul rece. Chiar dacă medicii ne spun că răcelile pasagere îi ajută pe micuți să-și clădească sistemul imunitar, îmbolnăvirea micuților înainte cu o zi de a pleca în vacanța de iarnă sau înaintea zilei de Crăciun nu este ceva îmbucurător pentru nici un părinte.

În plus, formele mai grave pot fi periculoase, așa că practicarea măsurilor de prevenție este obligatorie, mai ales în această perioadă de pandemie

Părinții pot face anumite lucruri pentru a contribui la dezvoltarea imunității copilului. Iată despre ce este vorba:

Alimentația

Iarna se răcește mai des pentru că soarele apare mai puține ore decât vara și pentru că intensitatea razelor sale este mai scăzută în comparație cu vara. De aceea, copii sunt privați și de cantitatea adecvata de vitamina D. Pe lângă asta, fructele și legumele care sunt pe piața au, de cele mai multe ori, mai puține elemente nutritive, așa că trebuie consumate în cantități mai mari pentru a aduce același aport de nutrienți.

Un prim pas în această direcție poate fi înlocuirea dulciurilor și a băuturilor răcoritoare cu alternative sănătoase, naturale, care în mod ideal, să fie procesate în casă. Nu trebuie să lipsească cruditățile, așa că salatele să fie la ordinea zilei și nu într-o cantitate mică. Pe lângă aceste schimbări în dietă, se poate recurge și la suplimente naturiste.

Odihna

Somnul este un element cheie în ecuația sistemului imunitar, atât în mod direct, prin contribuția sa la repararea organismului, cât și în mod indirect, prin contribuția sa la buna dispoziție, ca rezultat al reglării sistemului nervos. Emoțiile pozitive și pofta de viață sunt un rezultat al confortului emoțional, fără de care, un copil nu se poate dezvolta în mod sănătos.

În anumite cazuri, pentru a menține un mediu familial armonios, părinții trebuie să facă sacrificii. Asta poate să însemne că mama ar trebui să renunțe la cursurile de dans, care deseori generează discuții sau că tatăl ar trebui să nu-și mai petreacă serile manifestându-și emoțiile în fața televizorului după ce a jucat la case de pariuri online.

Mișcarea

Tendința de hibernare cu care se confruntă oamenii iarna este unul dintre motivele pentru care virozele sunt atât de răspândite în sezonul rece. Activitățile fizice de intensitate medie stimulează funcția sistemului imunitar, întrucât sporește eficiența celulelor NK, care luptă cu agenții patogeni.

Ideal este să practicați sport în aer liber, însă atunci când acest lucru nu este posibil, orice tip de activitate este recomandată, fie că se desfășoară într-o sală de sport sau chiar în propria locuință. O greșeală des-întâlnită la părinți este izolarea copilului în casă pentru a preveni răceala, lucru care poate avea chiar efectul invers celui scontat.

Expunerea la factori poluanți

Mijloacele de dezintoxicare naturală ale copiilor sunt limitate, iar dacă luăm în considerare și faptul că micuții respiră mai rapid decât adulții, deci, prin urmare, inhalează mai multe toxine, ar trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i proteja. Expunerea la fumul de țigară sau la noxele din trafic (atunci când se circulă cu geamul deschis), precum și la alte substanțe toxice trebuie limitată pe cât posibil.

Să nu uităm însă nici de celelalte tipuri de poluare. Spre exemplu, zgomotul reprezintă o problemă pentru aproximativ 20% dintre cetățenii UE. Poluarea fonică poate produce stări de iritabilitate și poate perturba somnul și capacitatea de concentrare, producând astfel efecte adverse asupra sănătății.

Nu uita de consumul frecvent de fructe și legume, de activitățile fizice regulate, de somnul de calitate și de buna dispoziție în casă dacă vrei să-ți ajuți copilul să depășească sezonul rece cu cât mai puține probleme de sănătate!

Distribuie articolul: