Dragostea pentru carte trebuie să înceapă încă din fragedă copilărie, cu participarea părinţilor, susțin psihologii. Odată cu evoluția tehnologică și apariția gadjeturilor, copiii sunt tot mai puțin interesați de lectură. Ieșeanu Cristina, logoped, magistru în psihologie clinică, vine cu câteva  recomandări și sfaturi, ce te vor ajuta să trezești interesul copilului față de carte.

„Există o regulă universală care funcționeză în tot ce ține de educația copiilor: părinții sunt mereu cel mai bun exemplu pentru copiii săi. Cât de mult nu ne-am strădui să dezvoltăm în copii unele calități, puțin probabil că ne va reuși să facem acest lucru din moment ce prin propriul exemplu demonstrăm altfel de comportament. Într-o familie în care părinții nu sunt obișnuiți să petreacă timpul cu o carte în mână, în care nu există timp rezervat lecturii, cel mai probabil, vor crește fără un interes față de citit”, a spus Cristina.

pbs.org

Psihologii atrag atenția asupra faptului că este important să începem a citi copiilor din frageda copilărie.

„Vocabularul micuțului începe să se dezvolte deja de la 10 luni. Până a începe copilul să vorbească, se crează conexiuni dintre un obiect și denumirea sa, adică cuvântul care îl reprezintă. Unii părinți nu văd sensul de a citi copilului său care încă nu a învățat să vorbească. Cititul cărților însă este un proces care include mai multe aspecte cum ar fi – privitul imaginilor, ascultarea textului și crearea unei legături logice dintre cuvinte și imaginea pe care acesta o vede. Citind unui copil micuț, contribuim la dezvoltarea lui intelectuală, creăm legături emoționale dintre părinte și copil, dezvoltăm capacitatea de a asculta și îl ajutăm să îndrăgească obiceiul de a citi”, a mai adăugat psihologul.

Cercetările psihologice au demonstrat: dragostea de carte poate fi cultivată până la 9 ani. Mai târziu să trezești interesul pentru lectură va fi mai complicat.

„Trebuie să explicăm copilului faptul că există timp rezervat pentru orice lucru – avem timp de joacă, timpul somnului, meselor, timp rezervat gadget-urilor și timp pentru lectură. Fiecare dintre ele este important și nu poate fi înlocuit cu altceva. Se recomandă să începem a citi unui copil atunci când acesta știe să asculte și poate examina imaginile din cărți. Fiind încă în burtica mamei, copilul este capabil să perceapă sunetele din mediul înconjurător. Atunci când mama citește copilului său aflat în burtică, contribuie la dezvoltarea fătului. Acest fapt îl ajută să perceapă tempoul, intonația povestirilor și poeziilor”, menționează psihologul.

Lectura cărţilor trebuie să constituie o activitate cotidiană fundamentală, deoarece contribuie la îmbogăţirea vieţii fiecăruia dintre noi.

eva.ro

„Începând cu vârsta de 6 luni, putem procura primele cărți pentru copii. Ele sunt cartonate, micuțe, au câteva pagini groase cu câte o imagine pe fiecare (fructe, legume, animale, jucării, etc.). Aceste cărți dezvoltă motricitatea fină a copilului, care le întoarce și le răsfoiește, dar și învață denumirea obiectelor din lumea cei-l înconjoară.

Pentru un copil de 12-24 luni sunt preferabile cărțile cu poezii si povești frumos ilustrate, cărți interactive, cu abțibilduri, magneți. Citim copilului atâta timp cât acest lucru îi este interesant. Putem face în 4-6 reprize câte 5 minute pe tot parcursul zilei. La vârsta de 2-3 ani, cititul poate deveni un ritual foarte important înainte de somn, care ajută micuțul să se relaxeze și sa adoarmă, dar și un proces care dezvoltă vocabularul acestuia, imaginația și vorbirea”, adaugă psihologul.

timeout.com

„După vârsta de 3 ani, se recomandă să adresăm întrebări copilului referitor la poveștile citite, despre conținutul, morala acestora. Trebuie să ținem minte faptul că preșcolarii sunt cei care ascultă ce li se citește, dar nu cei ce citesc siguri. Nu impunem un preșcolar să citească, dar îi citim cu drag poveștile care îi provoacă interes.

Copii ce merg la școală sunt îndemnați de către părinți să citească în limita programului școlar obligatoriu și e bine să fie lăudați și recompensați atunci prezintă interes pentru citit, mai menționează psihologul.

 Este bine să explicăm copilului importanța cititului pentru dezvoltarea imaginației, vocabularului, inteligenței sale. Putem merge cu copilul pentru cărți la librărie oferindu-i cadou o carte pe care o alege singur. Învățăm copiii să aibă grijă de cărți, povestindu-le ce drum parcurge o carte de la un simplu buștean până când ajunge în mâinile noastre”, a mai spus Cristina.

„Nu compara copilul tău cu altul, care citește mai mult sau învață mai bine”

„Ajutați-l să-și aducă aminte cât îi era de greu să meargă, să vorbească, iar cu timpul, pentru că a exersat, îi este foarte ușor să facă aceste lucruri. Nu vă grăbiți să corectați copilul atunci când nu citește un cuvânt corect, dar oferiți-i timp să se corecteze singur”, adaugă psihologul.

elle.ro

„Nu folosi lectura drept pedeapsă și nu impune copilul să citească”

„Părinții pasionați de lectură vor putea educa un copil ce dedică timp acesteia. Dacă copilul are și un prieten căruia îi place să citească, atunci probabilitatea dragostei față de citit va fi și mai mare. Când alege să citească ceva de pe tabletă, este mai bine decât să nu citească deloc, dar totuși putem explica copilului câtă muncă se depune pentru crearea unei cărți. O carte este vie – are culoare, miros, textură.  Atunci când citim în proces sunt implicate toate simțurile, pe când tableta nu are aceste capacități”, este de părere Cristina.