Porii sunt găuri mici în piele care permit uleiului protector natural să ajungă la suprafața pielii. Uneori, porii se înfundă cu acel ulei și celule moarte pe care pielea le elimină în fiecare zi. Prin îngrijirea adecvată a tenului și tratamente pentru piele, o persoană poate gestiona sau curăța porii înfundați.

În acest articol, explicăm ce cauzează porii înfundați și cum să le tratăm și să le prevenim. De asemenea, discutăm când o persoană poate dori să viziteze un dermatolog.

Cele mai multe zone ale pielii de pe corp conțin pori, inclusiv pielea de pe nas. Deși porii sunt de obicei mici și greu de observat, se pot înfunda și pot părea vizual mai mari. Când se întâmplă acest lucru (în special pe nas), porii devin mai vizibili. Porii se pot înfunda cu exces de ulei, piele moartă sau murdărie sau pot apărea mai proeminenti ca urmare a expunerii prea mari la soare. Alți factori care pot influența înfundarea porilor includ genetica și hormonii.

1. Curăță zilnic pielea

Curățarea zilnică a feței poate ajuta la prevenirea porilor înfundați de pe nas. Curățarea pielii elimină uleiurile, produsele de machiaj și murdăria care se acumulează pe parcursul zilei. Îndepărtarea acestor substanțe reduce șansele ca porii să se înfunde.

Utilizarea unui produs de curățare blând cu apă caldă este de obicei suficientă pentru a îndepărta resturile de pe piele. Este important să nu freci prea tare, deoarece acest lucru poate deteriora pielea.

Specialiștii recomandă alegerea unui demachiant noncomedogen pentru a minimiza iritația. Produsele noncomedogenice sunt cele care nu astupa porii pielii. Persoanele cu pielea foarte grasă pot găsi un demachiant cu acid salicilic.

2. Exfoliază regulat tegumentele

Exfolierea – fizică sau chimică – poate elimina celulele moarte ale pielii. Produsele de exfoliere fizică conțin substanțe aspre care îndepărtează celulele moarte ale pielii prin spălare delicată. Frecarea prea intensă poate deteriora pielea.

Produsele de exfoliere chimică nu necesită spălare, deoarece acţionează prin creşterea revoluţiei celulelor pielii. Cu toate acestea, ele conțin de obicei retinol sau acid glicolic, care pot provoca iritații ale pielii și sensibilitate la soare. Prin urmare, cel mai bine este să le aplici noaptea, iar a doua zi numaidecât să folosești SPF. De fapt, din punctul următor reiese că trebuie s-o faci constant, dar cel puțin imediat după exfolierea chimică – este vital.

3. Aplică în mod regulat cremă de protecție solară

Porii pot apărea mai mari după expunerea prelungită la soare. Daunele solare pot face porii să pară mai mari, iar nasul este deosebit de vulnerabil la daunele solare. Oamenii pot preveni ca porii de pe nas să pară mai mari prin aplicarea regulată de protecție solară pe față.

Specialiștii recomandă să rămâi la produse cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mare pentru a proteja porii.

Cea mai bună apărare împotriva daunelor provocate de soare este să eviți expunerea directă a pielii la soare, mai ales în mijlocul zilei, când este cel mai cald. O persoană poate face acest lucru purtând o pălărie care îi protejează fața sau rămânând la umbră.

4. Ia în considerare tratamente profesionale

Dermatologii pot oferi tratamente specializate, precum microneedling, pentru a minimiza aspectul porilor mari.

Acest tratament presupune perforarea pielii cu o serie de ace minuscule. Microneedling-ul provoacă cantități mici de leziuni ale pielii pentru a declanșa producția de colagen pentru vindecarea pielii. Acest nou colagen poate reduce aspectul porilor.

Unele dispozitive de microneedling sunt disponibile pentru uz casnic. Cu toate acestea, specialiștii recomandă evitarea acestor dispozitive din cauza preocupărilor legate de vătămare și infecție. Ei observă, de asemenea, că aceste dispozitive de acasă sunt mai puțin eficiente decât tratamentele profesionale.

Tratamentele cu laser sunt o altă opțiune. Laserele pot reduce producția de ulei și pot reduce dimensiunea porilor.

5. Evită să faci porii mai vizibili

Utilizarea unor produse poate face porii mai vizibili. De exemplu, produsele de machiaj pot conține ulei care înfundă porii. Oamenii pot observa o îmbunătățire dacă înlocuiesc aceste produse cu opțiuni noncomedogenice.

De asemenea, este important să îndepărtezi orice machiaj înainte de a merge la culcare. Purtarea machiajului prea mult timp poate provoca înfundarea porilor.

6. Evită tratamentul excesiv

Oricine poate încerca o cremă hidratantă fără ulei dacă pielea devine prea uscată, dar a exagera în pornirea de a usca pielea tot nu e benefic.
Deși produsele de exfoliere și de îngrijire a pielii pot reduce aspectul porilor, utilizarea prea frecventă a acestor produse poate împiedica porii să-și facă treaba.

Porii sunt importanți pentru a menține pielea sănătoasă. De exemplu, produc ulei care catifelează pielea și îi menține nivelul de umiditate. Exagerând exfolierea sau utilizarea produselor care usucă pielea, poate stimula producția de ulei în pori și crește riscul de a se înfunda din nou.

Pentru a evita acest lucru, limitați utilizarea tratamentelor de exfoliere la o dată sau de două ori pe săptămână. Persoanele cu pielea foarte grasă se pot menține la exfoliere din două în două zile.

Este posibil ca pielea să fi devenit prea uscată dacă se desprinde, se simte strânsă sau apare roșie. Dacă apar aceste simptome, cel mai bine este să aplici o cremă hidratantă fără ulei.

Distribuie articolul: