În perioada de pandemie trebuie să acordăm o atenție specială ritualului de curățare a locuinței. Iar una dintre cele mai importante zone din casa ta la care trebuie să fii în mod special atentă atunci când faci curat este baia. Vezi mai jos câteva recomandări în acest sens.

E important acorzi o atenție deosebită curățeniei în baie, pentru picăturile microscopice capabile poarte virusul se pot împrăștia în țoață încăperea, iar de aici în toată casa. Un studiu publicat de Journal of Applied Microbiology a arătat, de exemplu, picăturile și particulele pot ajunge la o distanță de aproape doi metri când tragi apa.

Asigură-te că urmezi pașii corecți în procesul de curățarea

Înainte de a începe curățenia în baie, spală-te pe mâini. Dacă folosești dezinfectanți, ar trebui alegi unii de calitate.

Trebuie te concentrezi pe curățarea zonelor mai folosite din baie, precum clanța ușii, vasul de toaletă și zona din preajma acestuia, întrerupătorul electric, priza, capul și furtunul de duș, perdeaua sau geamul cabinei de duș, cada.

Orice suprafață pe care o poate atinge cineva trebuie curățată. Aici intră și aparatura folosită în baie (uscător de par, periuțe electrice, aparat de ras și de tuns). Ar fi bine ții aparatele electrice în punguțe sau săculeti, recomandă Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA și le cureți cu o soluție ce conține cel puțin 70% alcool.

Așteaptă câteva minute ca soluțiile să acționeze

„Nu e cazul faci din curățenie un motiv de panică”, spune Brian Sansoni, purtător de cuvânt al American Cleaning Institute. Acesta subliniază, însă, trebuie fii sigură faci o curățenie temeinică.

După ce ștergi suprafețele dure, precum chiuveta, cada și vasul de toaletă, lasă-le 3-5 minute se usuce, recomandă American Cleaning Institute, apoi spală-le din nou cu o cârpă și apă. Sansoni spune oamenii nu știu trebuie aștepte, dar e important ca soluțiile dezinfectante aibă timp pentru a-și face efectul și a ucide germenii și virusurile.

Dacă te gândești n-ai cum dai greș, Sansoni amintește un sondaj efectuat de institutul Ipsos la comanda instituției sale a arătat 42% din americani nu curăță corect baia și pot fi vulnerabili la infecții. Mulți nu respectă instrucțiunile producătorilor prezentate pe etichete, inclusiv aceea de a așteptă câteva minute pentru soluțiile acționeze.

După posibilitate, folosește altă baie dacă ai în casă pe cineva bolnav

Dacă un membru al familiei sau un coleg cu care locuiești are simptome de COVID-19, e important -i asiguri o baie separată. Daca nu exista aceasta posibilitate, persoana cu simptome trebuie curețe de fiecare dată suprafețele pe care le-a atins, arată CDC.

Dacă persoana e atât de bolnavă încât nu poate curăța, următoarea opțiune este ca altcineva, care nu are simptome, dezinfecteze baia. Poți aștepți cât vrei înainte de a intra în baie, nu neapărat imediat după folosirea băii, dar ai grijă la măsurile de protecție: neapărat ai masca pusă și mănuși. Iar după ce ieși, trebuie le arunci.

Protejează-te corespunzător

Vasul de toaletă este ținta prioritară, ținând cont simptomele COVID-19 pot include vărsături și diaree. Ca măsură suplimentara de protecție, Schaffner recomandă și folosirea șervețelelor umede, pe care le poți arunca apoi la gunoi. Schimbăți hainele după ce ai terminat curățenia.

În plus, dacă cineva din casă este bolnav, este foarte important -i speli separat prosoapele și hainele. CDC recomandă urmezi sfaturile producătorilor de materiale textile și le speli la cea mai înalta temperatura

Săpunul e mai bun decât dezinfectantul

„Acum știi virusurile, inclusiv coronavirusul, pot rezista o vreme pe suprafețecâteva ore, chiar câteva zile – ceea ce înseamnă trebuie cureți tot timpul”, spune Dr. Sanjay Gupta, șeful secției de sănătate de la CNN.

Dacă ai reacții adverse din cauza dezinfectanților și a substanțelor din șervețelele umede, nu uita te poți baza pe săpun, inamicul numărul unu al germenilor. „Mulți cercetători spun este mai bun”, arată Dr. Gupta.

Există o explicație științifică: la nivel microscopic, noul coronavirus este înconjurat de o coroană constituită din lipide. Săpunul înlătură acest strat care înconjoară proteina din interior și virusul devine vulnerabil, fiind anihilat. Procesul este similar cu acela în care săpunul înlătură grăsimea, când apa simpla nu poate face acest lucru.

Termină curățenia corespunzător

Partea finala a curățeniei este esențială. Gupta spune nu trebuie porți neapărat mănuși când faci curat. Dar dacă le porți, ai grijă ca atunci când le dai jos o faci corect – întorcând ușor mănușa pe măsură ce o înlături, astfel încât nu atingi cu mâinile partea exterioară. După ce arunci mănușile la gunoi, spală-te temeinic pe mâini cu apă și săpun.

Sursa: AndreeaRaicu.ro

Distribuie articolul: