Tuturor ne place să știm că locuința noastră este curată, dar nu mulți sunt cei care primesc plăcere din procesul de curățenie. Astăzi venim cu o serie de sfaturi care să vă ajute să vă organizați mai eficient timpul, iar într-un final să dezvoltați o rutină care să vă aducă plăcere la final de zi.

Trăim într-o perioadă în care trebuie să facem mai mult decât curățenie și să punem accent pe dezinfecție. Înainte de a vă apuca de treabă, încercați să aveți toate lucrurile la îndemână, asigurați-vă cu produse dezinfectante și în același timp inofensive, dar și cu accesoriile necesare cum ar fi lavetele, periile, aspiratorul, etc.

  1. Aranjarea patului – zilnic. La trezire, lăsați preț de 5-10 minute patul nearanjat (pentru a se „răci”), de exemplu până pregătiți micul dejun, apoi neapărat aranjați-l. Un pat dezordonat va strica imaginea unei încăperi perfect aranjate.
  2. Descalţați-vă imediat ce ați intrat în casă, înainte de a face prea mulți pași prin locuință, ca să nu împrăștiați mizerie.
  3. Niciodată nu lăsați lucrurile în altă parte decât la locurile lor. Dacă se întâmplă, atunci seara, înainte de a merge la culcare aruncați o privire prin locuință și aveți grijă să le strângeți și să le puneți la loc.
  4. Sortați hainele în curate și murdare, în fiecare seară înainte de culcare.
  5. Atrageți o deosebită atenție curățirii ușilor, îndeosebi a mânerelor, și a covorașelor de la intrare. utilizați produse chimice care vor distruge microbii: soluții pe bază de clor, etanol.
  6. Aspirați încăperile de câteva ori pe săptămână. O să vă ia aproximativ 10 minute, însă nu veți mai vedea firimituri, scame sau fire de păr peste tot. Dacă aveți un aspirator masiv, utilizați-l o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni și luați în considerare procurarea unui aparat mai mic, vertical sau de ce nu a unui aspirator robot, care vă va face lucrul mult mai simplu.
  7. Ștergeți pereții cabinei de duș de fiecare dată. Utilizați o racletă sau o lavetă pe care să o țineți la îndemână, așa produsele precum șamponul sau săpunul nu vor lăsa urme pe pereți și veți scăpa de umezeală care, știm că favorizează apariția mucegaiului. Puneți într-o sticlă de tip spray niște oțet alb diluat cu apă în proporție 1:1 și stropiți chiuveta din baie (funcționează și cu pereții din duș). Petele vor dispărea peste noapte.
  8. Ține-ți produsele de curățenie la îndemână. Vi se întâmplă și vouă să nu ștergeți peretele de lângă aragaz de ulei sau geamul de pete, din simplul motiv că nu aveți soluția potrivită la îndemână?
  9. După ce gătiți, nu lăsați aragazul murdar sau haos în bucătărie. Puneți ustensilele la locurile lor, curățați aragazul şi suprafețele murdare. Un truc utilizat de gospodine este acoperirea aragazului cu folie din staniol înainte de gătit, iar când se murdărește aceasta se înlocuiește, iar aragazul rămâne curat.
  10. După ce spălați vasele, ștergeți chiuveta, robinetul și zona din jurul acesteia. 
  11. Sortați și duceți gunoiul odată la 2 zile, așa veți scăpa de mirosul neplăcut. Un truc util ar fi să lăsați pe fundul coșului de gunoi (înainte de a așeza punga) niște bicarbonat de sodiu, care va îmbiba mirosurile.
  12. Aerisiți locuința dimineața la trezire și seara înainte de culcare pentru un somn liniștit.
  13. Important! Împărțiți neapărat sarcinile. Dacă este necesar faceți un plan și implicați toți membrii familiei: cineva gătește, cineva spală vasele, altcineva șterge praful sau dă cu aspiratorul, etc. Așa veți reuși să mențineți, să prețuiți ordinea și să aveți mai mult timp liber de petrecut împreună citind, rezolvând puzzle-uri, privind televizorul sau ieșind la plimbare.

O locuință curată este esențială pentru starea de bine, iar dezinfectarea pentru sănătatea noastră, mai ales în această perioadă.

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: