Se spune că atunci când ești îndrăgostit, și genunchii îți tremură, și fluturi în burtă zboară. Dar te-ai gândit vreodată ce reacție are creierul tău atunci când îți găsești dragostea adevărată?

Dragostea este considerată o emoție, un sentiment. Neurologia și fiziologia creierului, la fel, joacă un rol imens în dezvoltarea relațiilor puternice în dragoste.

Cum ne ajută creierul să menținem o relație? Prin faptul că observăm mai puțin defectele unei persoane atunci când iubim.

Conform antropologului și biologului Helen Fisher și Lucy Brown, neurolog, creierul activează „iluziile pozitive” pentru a ne extinde momentele de fericire, fără a le observa pe părțile negative.

Citește și: 7 ingrediente secrete care te ajută să ai un creier productiv și o minte sănătoasă

În studiul lor, oamenii de știință au analizat rezultatele scanării creierului a sute de oameni aflați în diferite stadii în relațiile de dragoste și familiare. Aceștia au observat că persoanelor implicate în relații de lungă durată și fericite, le sunt activate trei zone speciale ale creierului:

regiunea asociată cu compasiunea, empatia;

partea legată de controlul propriilor emoții și stres;

zona asociată cu iluzii pozitive.

Ultima zonă este denumită oficial: cortex prefrontal ventromedial. Aceasta este regiunea în care se adună instinctul de critică; de aici începe totul atunci când criticăm ceva.

Știi ce se întâmplă cu această parte a creierului când suntem îndrăgostiți?

Activitatea în această zonă se REDUCE. Când suntem îndrăgostiți, creierul suspendă critica negativă.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să ignorăm orice calitate proastă a unei persoane sau să justificăm un comportament rău. Aceasta sugerează că, și la nivel neurologic, știm că o relație, ca să fie una de succes, trebuie să închidem ochii în fața neajunsurilor unei persoane, chiar dacă uneori, e greu să te adaptezi acestora.

Citește și: Și totuși, APA are gust? Se pare că, unde limba nu poate percepe, creierul se descurcă

Când sunteți împreună deja de o lungă perioadă de timp, vă vedeți reciproc în fiecare zi și nu de fiecare dată fiind aranjați, atunci poți fi sigur de dragostea care ți se poartă. Dacă te iubește, acest lucru se poate observa după comportamentul pe care îl are persoana respectivă, dar și după aspectul fizic și psihic. Dragostea ne transormă: devenim mai domoli, mai emotivi, atenți și chiar sensibili.

Distribuie articolul: