Cum e posibil să lași tot negativul în viața reală, iar tu să te transpui într-o lume a nepăsării? E simplu, iei cartea „Arta subtilă a nepăsării” de Mark Manson, un creion și bine ai venit în lumea adevărului și a unei vieți mai ușoare. Pentru a vă demonstra de ce ea merită atenție, vin cu o recenzie.

Despre autor

Mark Manson este blogger și autor din Texas, SUA. Este autorul a trei cărți, una dintre care este în topul celor mai vândute cărți din New York, e și cartea aleasă pentru recenzat. Mark Manson a fost nominalizat, în 2019, la categoria Goodreads Choice pentru cea mai bună carte bazată pe non-ficțiune. Operele lui Manson au devenit cunoscute pentru stilul în care el scrie: simplu, clar și cu o doză de motivație. Nu utilizează cuvinte sofisticate pentru a uimi sau a demonstra ceva, dar scrie exact așa cum cere consumatorul. Utilizează exemple proprii, unele fiind prea personale, probabil astfel capătă încrederea cititorului.

Date generale despre carte

„Arta subtilă a nepăsării” este de fapt scrisă în limba engleză și tradusă în rusă, română etc. Titlul original al operei este „The subtle art of not giving a f*ck”, cât de dur nu ar suna asta. Cartea lecturată face parte din a doua ediție, lansată în 2019, pe când prima editură a fost lansată încă în 2016. Originalul a fost tipărit în SUA.

Un lucru straniu să zic, este că aici lipsește introducerea, așa cum suntem obișnuiți să o vedem în fiecare carte. Firul epic începe deja cu primele pagini. La sfârșit însă, găsim Mulțumiri, unde autorul își exprimă gratitudinea pentru toți cei care l-au ajutat să editeze această carte. La capitolul așteptări a fost foarte laconic, a vorbit doar despre faptul că nu se aștepta la adaptarea unui limbaj atât de direct, care a fost adaptat de către Luck Dempsi. Manson încheie această rubrică cu impresiile față de cititori, nu s-a așteptat că îi vor veni atâtea mesaje și destăinuiri.

Cu ce ne intrigă conținutul?

Dacă să vorbim despre conținut, autorul ne relatează despre dezvoltarea personală și aspectele psihologice care trebuie urmate. El nu inventează din nou bicicleta, dar cumva ne aduce aminte cât de mult contează lucrurile banale în dezvoltarea noastră, pune accent pe ceva mărunt, dar cu adevărat important. Probabil, prin această metodă Manson ne motivează mai mult spre realizarea unor dorințe.

Nu cred că mă pot opri la un singur citat sau capitol, e pentru prima dată când toată cartea îmi pare cu adevărat interesantă, probabil din cauza că gândesc la fel ca autorul. În fiecare capitol Manson evidențiază o idee importantă, de exemplu faptul că problemele nu sunt așa de grave cum par, pur și simplu suntem iubitori de a dramatiza. Sau faptul că noi ar trebui să fim mult mai realiști cu „eul” propriu.

Sursă: wordpress.com

Structură

Opera este structurată în nouă capitole, fiecare dintre ele, având câteva subiecte principale. Modul de înlănțuire a ideilor este unul ce atrage atenția, parcă ar descrie toate etapele vieții, începând cu primele încercări și finalizând cu trecerea în eternitate.

Niciodată nu am citit cărți în care să fie scris într-o manieră atât de directă, de exemplu: „Învățați-vă să trăiți cu durerea pe care ați ales-o. Cu oricare alt lucru nou, voi căpătați o formă nouă de durere. Apreciați-o, primiți plăcere din ea, întâlniți-o cu brațele deschise. Apoi luptați, indiferent de faptul că durerea este insuportabilă”. Este uimitor cât de clar și direct, fără frici și stereotipuri se expune autorul.

Despre așteptări

Atunci când cumpărasem cartea, mă gândeam dacă totuși merită, nu voiam să arunc bani în vânt. Am început să o citesc la exact în 5 minute după ce am ieșit din librărie, m-a captivat din primele pagini, sincer! Nu credeam că e atât de simplă, dar înțeleaptă în același timp. E exact ceea ce voiam, ceea ce îmi cerea sufletul. După titlu, eram curioasă despre ce oare poate vorbi autorul la acest subiect? E ceva banal, pare, dar cu siguranță nu m-am așteptat la o abordare atât de filozofică.

Pentru cei care încă n-au citit această carte, dar își doresc să o facă, sugerez să fie cât mai relaxați pe timp de lectură și neapărat să fie înarmați cu un creion, sunt o sumedenie de momente care merită reținute. Trebuie să fie deprinși cu modul de expunere direct a ideilor, dur pe alocuri, dar acesta e un plus, te educă.

Cartea poate fi găsită practic în toate librăriile, prețul diferă, în mediu este de 150 de lei. Este disponibilă în format electronic și audio. Consider că este o achiziție bună și merită să fie în biblioteca personală pentru că te dezvoltă emoțional, te învață să apreciezi lucrurile cu adevărat importante și te motivează să acționezi.

„Arta subtilă a nepăsării” este, de fapt, despre inteligență emoțională și priorități. Este ca o ședință la psiholog, chiar dacă tu nu îți expui durerile, te calmezi și înțelegi că toate aceste lucruri care te deranjează, sunt mărunte și pot fi rezolvate foarte rapid. Este o lectură obligatorie pentru cei care sunt mult prea emotivi. Este mai mult decât o simplă carte.

Sursă: Instagram