Ouăle sunt folosite foarte des de către gospodine în gătirea bucatelor și pentru prepararea unui mic dejun delicios. Dar cu toții știm că, pe cât de sănătoase sunt și benefice pe atât de periculoase sunt atunci când sunt consumate dacă sunt învechite. De aceea, dacă vrei să știi cum să deosebești ouăle proaspete de ouăle vechi, avem un truc simplu și la îndemână.

Ai vrut să faci o omletă, dar când te-ai uitat în frigider, ți-ai dat seama că ai pus la un loc ouă proaspete cu unele mai vechi? Nu-i nicio problemă. Cu un truc simplu și doar două ingrediente, poți să deosebești ouăle proaspete de ouăle vechi.

Cum deosebești ouăle proaspete de ouăle vechi

Iată ce trebuie să faci. Într-un vas pregătești o soluție din 0,5 l de apă şi 50 g de sare. Pui ouăle în apă și aici are loc „minunea” – cele vechi se vor ridica la suprafață.

Poziția ouălor în apă poate fi diferită, iar acest lucru spune ceva despre vechimea lor. Dacă un ou stă orizontal pe fundul vasului cu apă, atunci acesta este proaspăt. Dacă stă în poziție verticală, fără a se ridica însă la suprafață, oul respectiv este puțin vechi. Iar dacă se desprinde de tot de fundul vasului, atunci este vechi și poți să-l arunci.

Cât timp poți consuma ouăle vechi

Data la care expiră ouăle a fost determinată la 30 de zile, dar ele mai pot fi consumate o scurtă perioadă după expirare.

Dacă au fost ținute la frigider, în condiții bune, ouăle mai pot fi consumate în general 7 – 10 zile după ce a trecut termenul de valabilitate înscris pe coajă.

Dar înainte de a consuma ouă mai vechi, fă înainte testul cu apă. Ouăle care s-au ridicat la suprafață trebuie aruncate, chiar și dacă sunt încă în perioada de valabilitate.

Sursa: libertatea.ro