Forfotă mare în piețele din capitală. Înainte de sărbători, legumele proaspete și verdețurile sunt la mare căutare. Alegerea e cu atât mai mare, cu cât treptat pe tarabe își fac apariția și produsele autohtone. Acestea însă diferă, la preț și calitate, de cele importate.

„Avem roșii moldovenești de la Făleștii Noi, deja de două săptămâni. Și castraveți sunt de la Criuleni. Gustul diferă la roșiile noastre față de cele de import”, ne spune o vânzătoare.

Foto: Maria Tanasiev

Potrivit AGORA.md, roșiile importate sunt în mediu cu 15 – 20 de lei mai ieftine față de cele autohtone.

Nu doar legumele sunt de import, ci și verdețurile. O altă vânzătoare ne-a spus cum să le deosebim.

Foto: Maria Tanasiev

„Verdeața importată e în legători mai mari, frunza e mai mare, e mai coaptă, pentru că e în seră pe tot parcursul anului. A noastră e mai firavă, mai gingașă, mai subțirică la codiță. E mai finuță pentru că e prima și e din serele noastre făcute acum în anotimp, nu are căldură, nu are lumină. Deocamdată, noi ne servim de marfa importată. Merge și a noastră, dar nu e așa aromată. Peste câteva săptămâni, băieții deschid serele, pătrunde lumina, soarele, și atunci devine foarte bună. Atunci noi trecem în totalitate la verdeața noastră. Acum avem ce alege, după buzunar, după gust. Este și de 3 lei, și de 5, și de 10, după dorință. Poftim, o salată de 5 lei, destul de bună. E moldovenească, e finuță. Calitatea și prețul e accesibil”, spune femeia.

Foto: Maria Tanasiev

În diversitatea de produse, comercianții au și sfaturi pentru cumpărători.

„Cumpărătorul trebuie să ne înțeleagă. Cineva vrea calitate mai bună, altcineva vrea ceva mai mare. Vin și cer: „Dați-mi pătrujel cu frunza mai mare”. Eu îi propun cel importat, pentru că a noastră verdeață e mai măruntă. Este diferență. Nu poate fi același produs tot anul și aceeași calitate. Mai spun, nu mâncați că totul e adus, totul e plastic. Nu-i tot plastic. Iată sunt și mere de ale noastre cu 2-3 lei. Dar, lumea la noi e învățată să fie desenate, frumoase, să nu fie o găurică. Trebuie să fie informați. Ia un măr un pic mai stricat, îl cureți, dar el e mai sănătos. Iată, poama. E a noastră. Nu e acea „Moldovă” mare. Da, o mănânci și pe aceea cu poftă, dar mai des, pentru sănătate, cumpăr-o pe aceast”, a mai adăugat vânzătoarea.

Și leurda e la mare căutare. Se zice că ajută la eliminarea toxinelor din organism. Pe lângă produs, unii vânzători mai vin și cu rețete culinare.

 * Acest material a fost realizat de studenții de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism: Corina Șeremeț, Maria Tanasiev.

Sursa: AGORA