Republica Moldova are toate șansele să cucerească piața externă cu vinurile fabricate din soiuri autohtone. Originalitatea acestora a fost remarcată de unul dintre cei mai influenți somelieri din lume, Andreas Larsson, care se află în Republica Moldova pentru prima dată. El a creat la Chișinău, împreună cu oenologii moldoveni, patru vinuri unice, în cadrul exercițiilor pentru profesioniști ”Grand Assemblage”.

Andreas Larsson a scos în evidență potențialul autentic valoros în timpul unui eveniment dedicat publicului – „Grand Tasting”, unde a ghidat degustarea în orb a 23 de vinuri din soiuri autohtone.

„Aveți soiuri indigene cu istorie și tradiție îndelungată. Este foarte important acest lucru, să știți. Există țări care produc vinuri foarte bune, dar nu au o istorie a soiurilor autohtone și nici asamblajele locale nu sunt de cea mai bună calitate. În schimb, asamblajele pe care le-am obținut la Chișinău sunt foarte expresive. De aceea, eu văd un potențial mare de a ajunge pe piața internațională. Trebuie să fiți deschiși și să experimentați gusturi noi. Vinurile din soiuri autohtone au toate șansele să devină ambasadori veritabili ai Vinului Moldovei”, a declarat Andreas Larsson.

„Grand Tasting” a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului cu scopul de a identifica etapa la care se află piața vitivinicolă din Republica Moldova și ce poate fi îmbunătățit. După degustarea în orb, au fost selectate top șapte vinuri de către expertul suedez și au fost oferite spre degustare vizitatorilor celei de-a XIII-a ediții a Vernisajului Vinului, în data de 15 decembrie.

„Evenimentul pune încă o dată pe harta lumii vinurile din Republica Moldova. Țara noastră se poate diferenția pe plan internațional și poate deveni mai interesantă pentru consumatori datorită asamblajelor, prin care să transmitem mai departe tradițiile noastre, dar și specificul terroir-ului. Oficiul Național al Viei și Vinului renaște arta asamblajului, care este o tradiție în țara noastră. Republica Moldova are un portofoliu de vinuri interesante, atât albe, cât și roșii”, a afirmat Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate din Moldova.

Sub îndrumarea lui Andreas Larson, exercițiul a fost însoțit de evaluarea și comentariile somelierului internațional pentru cei 100 de participanți la „Grand Tasting”.

„Degustările în orb trebuie organizate cât mai des, pentru ca să vedem unde ne aflăm, ce putem schimba și îmbunătăți. Tendința de a promova soiurile indigene nu cred că se va schimba, deoarece trebuie să devină cartea noastră de vizită, prin asta suntem diferiți și unici de alți producători de vin din lume”, a spus Ion Luca, participant la „Grand Tasting”.

Citește și: Gama de vinuri premium, lansată de „Vinăria din Vale”: miresme de citrice și cupaje selecte

Evenimentele sunt parte a campaniei de iarnă „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului”, desfășurată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului strategic de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Distribuie articolul: