Face fotografie de când nu aveai dreptul să greșești nicio cadrare. Ne referim aici la perioada aparatelor cu peliculă și la fotografa Cristina Tocan, care a făcut o pasiune din zâmbetele oamenilor care pozează. Cum se împacă finanțele cu fotografia, activități pe care acum le practică în paralel, dar și de ce mai avem nevoie de fotografi în secolul XXI, am încercat să aflăm de la tânăra fotografă.

Pasiune din adolescență

„Plăcerea de a face poze cu aparat foto este de la 13-14 ani, atunci când mergeam cu părinții în vacanță și mămica mă ghida – cum să folosesc camera foto și cum să fac poze reușite. Atunci nu aveai dreptul să greșești, fiindcă erau doar camerele foto cu peliculă și acolo trebuia economisit fiecare cadru – cred că aceia fotografi aveau un antrenament extraordinar de precis”, spune Cristina Tocan, fotografă.

Emoția e cea care dictează

„Îmi place să văd lumea zâmbind! Să se bucure de viață li să le rămână în amintire aceste momente frumoase! Fotografia este o sursa „vie” de amintiri. În procesul de fotografiere mă atrag foarte mult emoțiile oamenilor. Ador senzatia asta! Îmi place să fotografiez copii și familii, evenimente publice și… meciuri de fotbal – am avut o experiență faină cu așa ceva. Îmi place să fotografiez natura, norii și apusul soarelui – este acolo o explozie de culori care te umple de energie – atât pe cer, cât și în ochii mei”, recunoaște fotografa pentru EA.md.

Finanțele și pozele?!

„8 ore pe zi sunt dedicate finanțelor, restul timpului este pentru fotografie. Fotografia îmi aduce o liniște sufletească și o relaxare totală de la rutina zilnică. Mă strădui mai mereu să am la îndemână aparatul foto – fie ca merg cu soțul la plimbare sau merg în weekend la părinți acasă. Ca să nu mai zic despre călătorii, cred că fără orice detaliu m-aș porni la drum, dar fără cameră NU”, ne mai spune Cristina.

Orice, numai NU nunți

„Planific să mă integrez 101% în domeniul fotografiei – evenimente publice, fotografie de modă, fotografia comercială (de produse) și desigur fotografia de călătorie. Nu mă voi axa pe nunți, asta e sigur. Deși nu pot spune că voi refuza să fotografiez miri – mai degrabă îi voi convinge să iasă din tiparele nunții clasice. Aș vrea să mai merg la niște cursuri foto, să mă documentez mai mult în domeniu, fiindcă am rămas tare surprinsă câte lucruri utile am învățat la primul meu curs foto”, ne mai spune Cristina Tocan.

De ce ne mai trebuie fotografi

„De fotografi va fi nevoie încă multă vreme, deși tehnica avansează cu viteza luminii. Este nevoie de o persoană terță care să te vadă așa cum ești tu. Nu prin selfie și nu prin photoshop, dar așa – natural și emotiv, trist sau melancolic. Un fotograf bun vede aceea ce nu toata lumea observă imediat: lumina, unghi, poziție, cadrare”, ne-a mai dezvăluit fotografa în discuție.

Distribuie articolul: