Scriitoarea care a mai atins în cărțile precedente subiecte sensibile, cum ar fi durerea pierderii fetiței sale acum șase ani, în cartea „Mame de îngeri”, revine cu o altă carte. Acum Cristina Costov vrea să includă în cartea care va fi lansată în această toamnă, 30 de povești de viață a oamenilor cu dizabilități.

Cristina a mărturisit ce a stat la baza acestui nou proiect din viața ei și care este scopul pe care dorește să-l atingă. Motive s-au strâns multe, fiecare dintre acestea fiind dureroase, dar în același timp au motivat-o să inițieze proiectul „inValid”.

„Am un frate în scaunul cu rotile. Atunci când m-am născut mi-a fost pusă diagnoza Paralizie Cerebrală Infantila, din cauza traumelor pe care le-am suportat în timpul nașterii. Între timp diagnosticul a fost scos, însă unii membri ai familiei au avut reacții negative. Se mai adaugă faptul că fetița mea, care a decedat, a fost traumatizata de medici la naștere și a devenit „legumă” cu diverse simptomatici care ulterior au dus la decesul ei. Aceasta a fost motivația mea de a scrie antologia dată, care este deja în plin proces de realizare”, spune Cristina.

Scriitoarea este tristă și în același timp indignată că, deși, s-au creat multe proiecte pentru persoanele cu nevoi speciale, cu adevărat atitudine nu s-a luat:

„Vreau ca omul de rând să citească această antologie, să înțeleagă cum judeca o persoană cu nevoi speciale, să știe ce vise au, cum se realizează în viață și cum își îndeplinesc scopurile și de unde iau puteri. Dar și care le este atitudinea vis-a-vis de mentalitatea, clișeele sociale, lacunele create în sistem, ignoranța și umilirea socială cu care se confruntă zi de zi.”

Cristina și-a propus ca antologia să fie și motivațională, iar eroii care vor vorbi vor fi atât din Moldova, cât și din România, Rusia, Europa, textele fiind scrise în câteva limbi.

„Va conține câteva etape de descifrare a trăirilor persoanelor cu dizabilități. Pe lângă eroii cărții se vor expune și trei specialiști: un psiholog care se ocupa nemărginit de persoanele cu dizabilități, un doctor în psihologie și preotul Maxim Melinti. Ei vor oferi opinia profesională cu referire la cest subiect.”

Societatea trebuie să deschidă ochii și să înțeleagă importanța acestui subiect căci nimeni nu este „asigurat” și cine știe ce ne aduce viitorul.

 

Distribuie articolul: