Unii consideră că iarna nu este nevoie să aplice crema cu factor de protecție pe tegument, când soarele nu este la fel de puternic, dar medicii cosmetologi recomandă să nu renunțăm la ea. Deoarece razele soarelui afectează producţia de colagen şi elastină, provoacă apariţia ridurilor, este recomandat să aplicăm în fiecare zi un produs cu SPF, pentru a evita accelerarea procesului de îmbătrânire.

Cifra de pe ambalaj ne indică cât de bine suntem protejați în fața soarelui. Cu cât cifra este mai mare, cu atât suntem mai protejați. Crema cu SPF o alegem în funcție de pielea noastră și necesitate. Dacă pielea este mai albă înseamnă că e mai vulnerabilă la soare și astfel trebuie protejată. În cazul petelor pigmentare, optăm pentru un SPF maxim, zilnic și fără excepții de la regulă. Un moment important, chiar dacă afară este înnorat, ceață sau plouă, oricum aplicăm deoarece razele UVB UVA, ajung până la sol”, susține cosmetologa Natalia Tricolici.

Specialiștii ne îndeamnă să fim atenți pe tot parcursul anului atunci când vine vorba despre metodele de prevenire a cancerului, nu doar vara. Zăpada reflectă aproximativ 80% din radiațiile UV emise de soare, ceea ce înseamnă că pielea poate fi expusă riscului de două ori de aceleași radiații.

Totodată, putem menționa importanța cremei SPF. Stratul de ozon nu ne mai protejează, respectiv suntem expuși riscului. Da, și în ultimii ani se atestă o creștere dramatică a cazurilor de pigmentare la femei. Alegerea o facem noi!

Crema cu SPF trebuie aplicacu 30 minute înainte să ieșim din casă, astfel își va face efectul. Iarna, soarele este mai blând cu noi și pielea noastră respectiv, dacă nu ne confruntăm cu pete pigmentare, rozacee, atunci putem alege un produs cu factor de protecție mai mic, decât ceea ce am folosit vara, de exemplu”, a mai spus specialista.

Chiar dacă soarele nu este la fel de puternic, tegumentul este afectat și în sezonul rece, iar pentru a-l proteja de razele ultraviolete, este indicat să folosim produse care au SPF-ul cuprins între 20-30.

„Trebuie să luăm în calcul și alt moment, dacă iarna facem proceduri cosmetologice mai invazive, atunci, ținem cont de sfaturile specialistului și protejăm corespunzător pielea, deoarece când sunt temperaturi scăzute la fel există riscul să ne pigmentăm, pentru că razele UVA, UVB solare, se reflectă de la zăpadă și ne putem pomeni cu o pigmentare mai accentuată decât în sezonul estival. În special, dacă mergem la munte optăm pentru o cremă cu SPF maxim. Din propria experiență, vă pot spune, că sunt multe cazuri de hiperpigmentare după munte, din motiv că nu a fost folosită crema SPF”, menționează cosmetologul.

Un ten îngrijit corespunzător își va păstra sănătatea și aspectul radiant, iată de ce este important să respecți zilnic următoarele etape:

Seara demachierea, tonifierea, aplicăm serum, crema pentru față și crema pentru ochi. Dimineața spălăm tenul, tonifiem, folosim crema hidratantă după necesitate, crema SPF după necesitate și cea de ochi. Produsele se aleg individual, după tipul pielii. Iarna optăm pentru produse mai emoliente și creme hrănitoare.

Până a aplica machiajul, pielea trebuie pregătită, hidratată. Respectiv: tonifiem, aplicăm crema, după care produsele beauty. Nu mizăm pe protecția conținută în fondul de ten, mai ales dacă ne confruntăm cu pete pigmentare, aplicam crema SPF, după care machiajul”, a mai spus Natalia Tricolici.

Aveți grijă de sănătatea tenului și nu ezitați să țineți cont de sfaturile specialiștilor.

Autoare: Alina Mîndrilă