Mirosul boabelor de cafea este cunoscut și apreciat de toți cei care iubesc această băutură. Pe lângă faptul că îți redă o doză de energie și te înviorează, boabele sunt folosite pentru a decora diferite lucrări. Una dintre femeile care a început să creeze ceasuri, tablouri și rame din produse naturale precum: bețișoare de scorțișoară, pene uscate, lămâie și portocale, este Tatiana Buga. Și-a descoperit o latură artistică pe care o folosește acum din plin, iar satisfacția pe care o primește odată cu fiecare creație finisată, o inspiră și mai mult.

În timp ce unii folosesc boabele de cafea pentru a prepara băutura preferată, meșterița handmade le folosește pentru creații.

“Pasiunea pentru domeniul handmade a apărut aproape 8 ani în urmă. Mi-am început hobby-ul cu faptul că de sărbători cei dragi au decis să facă ceva cu mâinile mele în loc de flori. Am ales cadouri din boabe de cafea. Nu a existat nici o experiență anterior, dar așa cum întotdeauna mi-a plăcut să fac ceva cu mâinile mele, am privit o mulțime de masterclass-uri și am învățat”, a spus Tatiana.

A învățat de una singură stăpânirea tehnicii de a face creații din boabe de cafea. Cu puțină imaginație, dorință și iscusință, reușește să-și bucure clienții cu lucrări extraordinare.

“Puteam să mă uit doar la fotografie și știam cum să o fac. Totul a funcționat prima dată. Fac lucrări diferite de boabele de cafea. Acestea sunt exclusiv, copaci, ceasuri, standuri de vin și multe altele. Rezultatul este 40% muncă și 60% talent. Cel mai complicat pentru mine este crearea unui ceas. Inițial, se taie fluturii și inimile din coaja unei mandarine, se introduce un mecanism de ceasornic. Este realizat din produse naturale, iar roma este excelentă”, adaugă meșterița handmade.

Tatiana Buga descrie ceea ce face în câteva cuvinte: dragoste pentru detalii, pasiune și artă.

“Produsele din boabe de cafea se disting prin faptul că păstrează o aromă naturală plăcută pentru o lungă perioadă de timp. Pentru acest miros incomparabil amatorii apreciază o băutură puternică, revigorantă. Un cadou neobișnuit, făcut cu propriile mâini, nu va putea lăsa destinatarul indiferent. Inspirația mea este numeroasele recenzii pozitive și cuvinte plăcute din partea clienților mei. Îmi place foarte mult ceea ce fac, mă relaxează, detașează de emoțiile negative și totodată mă bucur că combin hobby-ul cu jobul meu principal, lucrez într-un magazin de amanet”, a mai spus Tatiana Buga.

Când am boabe de cafea, reflectez asupra lucrărilor pe care am putut să le creez”

“Fiecare lucrare are povestea sa. Vorbește despre fineţe, naturaleţe şi creativitate, iar eu încerc de fiecare dată să le fac unice. Evident, au la bază anumite elemente și anume produsele pe care le utilizez, dar într-un final diferă una de alta. Totul depinde de dispoziția și inspirația mea”, povestește Tatiana.

Facebook/Tatiana Buga

Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperită întâmplător de un păstor etiopian prin secolul al IX-lea d.Hr. Acesta a observat efectele pe care le aveau boabele de cafea asupra caprelor sale.  Istoric, primele dovezi despre consumul de cafea le avem din scrierile unor autori arabi, la jumătatea secolului al XV-lea. Cercetătorii nu cred în varianta cu păstorul etiopian şi menţionează autorul unuia dintre primele tratate despre cafea, din secolul al XVII-lea.

Un lucru este cert însă: călugării Sufi din Yemen consumau o băutură obţinută din boabele prăjite şi râşnite, ca energizant, în timpul ritualurilor religioase. Boabe despre existenţa cărora aflaseră de la păstor, potrivit legendei.    Ideea este că licoarea s-a răspândit rapid în Peninsula Arabică şi în regiunile înconjurătoare, din Persia până în Turcia şi în Africa de Nord.

În Europa, a apărut prima dată în Veneţia, undeva în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, iar de aici mai departe, graţie olandezilor – primii care au început să importe la scară mare cafeaua în Europa şi au cultivat-o extensiv în coloniile lor, scrie adevarul.ro

doc.ro

 

 

Distribuie articolul: