Temperaturile scăzute pot afecta tenul dacă nu îl îngrijim corespunzător. De la descuamare, uscare, iritare, crăpare, până la afecțiuni precum dermatită sau acnee, vremea rece poate avea consecințe serioase asupra pielii. Cosmetologa Cristina David, susține că pe lângă folosirea produselor cosmetice, hidratarea este strâns legată de alimentație.

Caracteristicile și particularitățile tenului uscat

 Tenul uscat se caracterizează printr-o hipofuncţie a glandelor sebacee. Bariera de protecție a pielii „mantia lipidică” este subțire, ceea ce explică sensibilitatea acestuia și receptivitatea crescută la agresanții externi (soare, vânt, radiații). Cele mai frecvente imperfecțiuni inestetice, caracteristice sunt de origine pigmentară și vasculară.

Tenul uscat este fin, subţire, fragil, iritabil şi se descuamează (cojeşte) uşor, iar porii sunt fini. Prinsă între degete pielea pune în evidenţă lipsa ei de supleţe şi elasticitate. Persoanele cu ten uscat îmbătrânesc mai devreme decât cele cu ten normal sau gras, printre primele manifestări fiind „ptoza” căderea ovalului facial”, menționează cosmetologul.

Etapele de îngrijire pentru tenul uscat în sezonul rece necesită anumite schimbări, din motiv că prezintă un deficit de sebum şi pielea nu este suficient hidratată. Astfel, favorizează înroşirea acesteia şi apariţia unor simptome precum arsurile sau mâncărimea la nivelul dermei.

Etapele de îngrijire sunt constante, indiferent de sezon, doar că în funcție de tipul tenului și de sezon e necesară înlocuirea produselor și adăugarea altor noi. Demachierea, curățarea, tonifierea, hidratarea și exfolierea periodică sunt procedurile de bază în îngrijirea tenului la domiciliu.

Prima etapă e demachierea și spălarea/curățarea tenului, în această perioadă tenul uscat trebuie spălat cu apă călduță și cu produse cât mai gentile și hipoalergice.

A doua etapă – tonifierea, recomand utilizarea unui toner hidratant și calmant.

A treia etapă de îngrijire a tenului este hidratarea. În această perioadă este important să înlocuim crema obișnuită cu cea nutritivă și să introducem în rutină produse cu o concentrație mai mare de agenți hidratanți, cum ar fi serum, ampule, capsule”, a spus Cristina.

Cosmetologa atrage atenţia şi asupra faptului că, în ciuda faptului că noi nu zărim soarele, tenul nostru îl resimte și apar mai multe probleme. Motiv pentru care crema cu factor de protecție trebuie utilizată neapărat.

„Crema cu factor de protecție/SPF la fel trebuie folosită deoarece are rolul de prevenire a multor probleme ale tenului, cum ar fi hiperpigmentarea, deshidratarea, cuperoza, hipersensibilitatea, îmbătrânirea prematură și nu în ultimul rând – cancerul de piele.

Produsele concentrate în activi: serumuri, ampule, capsule – au rolul de oferi pielii o doză majoră de ingrediente necesare pentru o bună funționare a metabolismului cutanat. E important să alegeți activii în funcție de nevoile tenului: antioxidanți, vitamine, minerale, agenți hidratanți, agenți terapeutici. Apa termală – are rolul de hidratare, revigorare și fortificare a pielii. În această perioadă, pentru tenul uscat, este ca un „elixir” al sănătății”, de aceea trebuie utilizată”, a mai adăugat cosmetologul.

Fondul de ten este un produs care ajută să obţinem un machiaj impecabil şi ne face pielea să pară perfectă. Cu toate acestea, pentru un efect neted și fără descuamare, este important să urmăm câțiva pași.

„Tenul uscat se creponează foarte repede dacă nu este bine hidratat, ceea ce ne îndeamnă să acordăm atenție acestui aspect al rutinei de îngrijire. Dacă pielea este deshidratată, atunci textura de fond de ten va încărca, iar aspectul va fi unul de mască. Un secret ar fi să aplicați crema hidratantă cu 15-25 min înainte de aplicarea fondului de ten. De asemenea, puteți utiliza o bază pentru machiaj cu efect de hidratare”, susține Cristina David.

Completați rutina de îngrijire a tenului din timpul iernii cu un scrub delicat al feței, o dată pe săptămână.

Exfolierea este vitală pentru sănătatea pielii, chiar și în cazul tenului uscat și sensibil. Acest procedeu reprezintă înlăturarea stratului de celule moarte (stratului cornos). În lipsa acestui procedeu, celulele se unesc și inevitabil blochează porii, ca consecință directă apar punctele negre și comedoanele, în unele cazuri – diferite forme de acnee. Optați pentru o exfoliere gentilă, cu peeling-uri lacto-enzimatice sau cele pe bază de AHA acizi, dar aveți grijă la concentrația acestora și respectați cu strictețe indicațiile de utilizare! E foarte important ca pielea să fie perfect uscată atunci când aplicați acizi. Efectuați această procedură o dată la 10-14 zile”, adaugă cosmetologul.

Măștile faciale sunt eficiente deoarece hidratează în profunzime și calmează tenul iritat de ger. Întrebată dacă cele făcute în condiții casnice, din produse alimentare sunt utile, cosmetologul ne-a răspuns:

Acestea categoric nu au efect, și nici nu pot avea. Într-adevăr, pielea are nevoie de substanțe nutritive (vitamine, lipide), dar pentru ca să-și suplinească rezervele sunt necesare substanțe micromoleculare „monomeri” . Doar așa structuri chimice sunt absorbite, penetrează și hrănesc celulele. Ceea ce vreau să spun e că, dacă dorim să beneficiem de minunatele efecte ale alimentelor supra pielii, atunci, aceste alimente trebuie consumate, nu aplicate pe față”, subliniază specialista în cosmetologie.

De asemenea, un rol important îl au nu doar produsele pe care le aplicăm, ci şi ceea ce consumăm. Nutriționiștii recomandă o alimentaţie îmbogăţită cu suplimente vitaminice şi o dietă echilibrată.